Над 50 журналисти от програмата "Хоризонт" поискаха оставката на Управителния съвет (УС) на БНР в писмо до Съвета за електронни медии (СЕМ). Призивът им е от 5 юни, часове, след като трима от членовете на УС подадоха сигнал до прокуратурата и държавната финансова инспекция срещу генералния директор на радиото Андон Балтаков.

"С това писмо бихме искали да изразим нашето възмущение, тревога и несъгласие с последните епистоларни действия на членове на Управителния съвет на БНР, с които отново се цели дестабилизация на работата на радиото", посочват журналистите в отвореното писмо, с което Клуб Z разполага. 

Сред подписалите призива са едни от най-изявените в момента гласове на програма "Хоризонт" (писмото може да се прочете в края на публикацията, бел. ред.).

Според журналистите тримата членове на УС - Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев, системно блокират работата на Андон Балтаков, който пое поста в края на януари, след като СЕМ предсрочно прекрати мандата на Светослав Костов. Управителният съвет, който беше предложен от него, остана.

И напрактика Балтаков трябва да работи с хората на Костов, под чието управление БНР преживя една от най-тежките си кризи в последните години, предизвикали протести, прокурорска проверка за цензура в радиото и създаване на анкетна парламентарна комисия. 

Този петък стана известно, че тримата членове на УС са пуснали сигнал в спецпрокуратурата срещу генералния директор, защото той не е съгласувал с тях и не е спазил изисквания на Закона за обществените поръчки при избирането на доставчик за електроенергия. Копия на сигналите са пратени и до парламента и Съвета за електронни медии (СЕМ).

Според Балтаков проблемът с доставката на електроенергия е наследен от предишното ръководство на радиото, което е договорило скъп ток. Изборът на фирма е одобрен и от сегашния Управителен съвет, който го обвинява в нарушение на процедурите. Балтаков направил опит да смени фирмата доставчик за два месеца, като сключи по-изгоден договор, а дотогава да бъде обявена нова обществена поръчка. УС обаче твърди, че той е нарушил процедурите. От няколко дни двете спорещи страни си разменят писма, които достигат и до работещите в БНР през вътрешната служебна поща.  

Всичко по този казус може да прочетете тук.

 

"Не за първи път от избирането на г-н Андон Балтаков трима от членовете на заварения като наследство УС блокират ключови решения, свързани с функционирането на медиата. Не само това, тези действия, изнасяни в сайтове със съмнителна репутация, водят до уронване на името на общественото БНР. Не на последно място, такова поведение е крачка назад от постигнатото в последните 4 месеца нормализиране на работата и отношенията в институцията (след безпрецедентната криза, създадена от краткотрайното управление на Светослав Костов). За нас този УС беше част от кризата, не пое отговорност за последствията от нея и продължава да бъде източник на конфликти", се казва още в писмото на журналистите от програма "Хоризонт".

И накрая призовават:

"За да бъде защитено доброто име на БНР и гарантирана нормалната работа на журналисти и служители,  апелираме за Вашата намеса. При положение, че членовете на колективния орган за управление на радиото не намерят конструктивна формула за работа и продължат да създават напрежение, да подадат оставките си!"

 
В петък Съветът за електронни медии е имал втора среща с Андон Балтаков - само за седмица. Според неофициална информация дни преди това той е предупрелил, че може да подаде оставка. В понеделник СЕМ ще изслуша и членовете на Управителния съвет. Техният мандат е тригодишен. И по закон те могат да се оттеглят или след призив от страна на регулаторния орган, или доброволно.  
 

Ето и цялото писмо на журналистите от програма "Хоризонт":

Уважаеми членове на Съвета за електронни медии, 

С това писмо бихме искали да изразим нашето възмущение, тревога и несъгласие с последните епистоларни действия на членове на Управителния съвет на БНР, с които отново се цели дестабилизация на работата на радиото. В служебните си мейли всеки един от нас получи отворени писма от генералния директор Андон Балтаков и отделно от Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев, членове на УС, посветени на казуса с тока. Без да навлизаме в подробности припомняме, че това е наследен проблем, създаден преди мандата на настоящия генерален директор. Необяснимо е защо членовете на УС, които е следвало да участват в решаването му ,в момента забравят безмълвието си, влизайки сега в ролята на съдник. 

Не за първи път от избирането на г-н Андон Балтаков трима от членовете на заварения като наследство УС блокират ключови решения, свързани с функционирането на медиата. Не само това, тези действия, изнасяни в сайтове със съмнителна репутация, водят до уронване на името на общественото БНР. Не на последно място, такова поведение  е крачка назад от постигнатото в последните 4 месеца нормализиране на работата и отношенията в институцията / след безпрецедентната криза, създадена от краткотрайното управление на Светослав Костов/. За нас този УС беше част от кризата, не пое отговорност за последствията от нея и продължава да бъде източник на конфликти. 

Уважаеми членове на СЕМ,  Вие разполагате с цялата документация по конкретния казус  и ние Ви призоваваме като регулатор да упражните правомощията, които Ви дава ЗРТ. Вместо загриженост и обединение на усилията за издигане на авторитета на БНР, виждаме битка, зад която прозират дълбоки и интереси – лични и корпоративни, с адрес, различен от „Драган Цанков“ N 4.  Не намираме за случайно съвпадението, че поредният етап  от конфликтното поведение на тримата членове на УС на БНР е в момент, когато в отчета на генералния директор бяха изнесени факти за финансови нарушения; за конфликт на интереси при г-жа Галя Тренчева от УС и предстои избор на ръководни екипи на програмите. 

За да бъде защитено доброто име на БНР и гарантирана нормалната работа на журналисти и служители,  апелираме за Вашата намеса. При положение, че членовете на колективния орган за управление на радиото не намерят конструктивна формула за работа и продължат да създават напрежение, да подадат оставките си!

05.06.2020, София

С уважение : 
Писмото е отворено за подкрепа и присъединяване от още колеги. 
1.    Анна Георгиева
2.    Албена Миланова
3.    Ася Пенчева
4.    Адриана Киселинчева
5.    Андрей Манукян
6.    Антон Пиперов
7.    Валерия Николова
8.    Виктор Димитров
9.    Виолета Ашикова
10.    Велина Махлебашиева
11.    Весела Владкова
12.    Георги Бангиев
13.    Георги Коларски
14.    Георги Марков
15.    Даниела Големинова
16.    Даниела Костадинова
17.    Даниела Късовска
18.    Даниела Якова
19.    Даниела Стойнова
20.    Даниела Костова
21.    Десислава Лилова
22.    Диана Димитрова
23.    Дора Атанасова
24.    Евелина Стоянова 
25.    Здравка Маслянкова
26.    Ива Антонова
27.    Иван Русланов
28.    Ирена Гъделева
29.    Ирина Недева
30.    Калин Тонев
31.    Камен Жеков
32.    Кремена Данева
33.    Лъчезар Вълев
34.    Лъчезар Цветков
35.    Людмила Железова
36.    Марина Цекова
37.    Марияна Иванова
38.    Мая Щърбанова
39.    Михаил Миховски
40.    Невена Петрова
41.    Петър Волгин
42.    Пламен Христов
43.    Полина Начева
44.    Радостина Чернокова
45.    Силвия Великова
46.    София Жекова
47.    Спас Крайнин
48.    Станислава Пирчева
49.    Стоян Радев
50.    Татяна Иванова
51.    Христина Янкова
52.    Цвети Радева
53.    Явор Стаматов