Официалните власти в Бразилия спряха да публикуват общия брой на случаите на коронавирус, след като страната изпревари Италия по починали от COVID-19 и излезе на трето място в света след САЩ и Великобритания, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Президентът Жаир Болсонаро, който се опитва да омаловажи опасността от новия коронавирус от началото на пандемията, потвърди промяната в данните, които оповестява министерството на здравеопазването, след като през уикенда уебсайтът му започна да дава само данни за деня.

Прокуратурата на страната съобщи, че е започнала проверка по случая и поиска от служебния министър на здравеопазването генерал Едуардо Пазуело да обясни причините за промяната в срок от 72 часа.

От миналата седмица правителството започна да публикува данните в 22.00 вместо в 19 часа, което означава, че те стават известни след края на основната телевизионна новинарска емисия.

Здравни експерти, депутати и юристи остро критикуваха ходовете на правителството да прикрие последствията от епидемията в Бразилия.

"Манипулацията на статистиката е маневра на тоталитарните режими", написа в туитър съдията от Върховния съд Жилмар Мендес.

Най-малко 36 000 души са починали в Бразилия от COVID-19, а около 673 000 са дали положителна проба за новия коронавирус, показват данни на университета "Джон Хопкинс" от неделя. Тези данни са близо до съобщените. Страната е регистрирала общо 37 312 смъртни случая от COVID-19, а общият брой на заразените в страната достигна до 685 427, обяви рано тази сутрин Ройтерс, като се позовава на данни, оповестени от министерството на здравеопазването. За разлика от предишния ден в неделя правителството оповести обобщени данни, а не само справка за починалите и заразените през последните 24 часа. Според информацията от неделя за последните 24 часа Бразилия е регистрирала 1382 починали и 12 581 нови случая.