Хаос и объркване настана в НАТО, след като американският президент Доналд Тръмп обяви в петък, че ще изтегли 9500 американски войници от Германия. В момента в Германия са стационирани 34 000 американски войници.

Американски и германски военни коментираха пред медиите, че нямат представен официален план за тази изненадваща стратегия и са меко казано учудени от това самоограничаване на възможностите на НАТО и САЩ. Бившият командващ на войските на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес нарече решението „колосална грешка“. Според него Тръмп и бившият посланик на САЩ в Берлин Гренъл „действат като слон в стъкларски магазин.“

"Конгресът не е уведомен за тези планове, нито пък американските военнокомандващи в Европа. Никой не е обсъждал този план с Германия или с НАТО", призна той.

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли хиляди военни от Германия е неприемливо, заяви координаторът на германското правителство за трансатлантическото сътрудничество Петер Байер.

"Това е напълно неприемливо, особено като се има предвид, че никой във Вашингтон не помисли да информира предварително своя натовски съюзник Германия", заяви Байер.

След решението на Тръмп германският външен министър Хайко Маас заяви, че съжалява, ако се стигне до изтегляне на американски войници от Германия. Той описа отношенията между Вашингтон и Берлин като "сложни".

Днес германският военен министър Анегрет Крамп-Каренбауер днес коментира сдържано тази новина. Тя призна, че няма никаква официална информация от Вашингтон. Германското правителство е разбрало за тези намерения на Тръмп от пресата. Тя подчерта също така, че стационираните в Германия американски войски служат основно за защита и на сигурността на САЩ и играят основна стратегическа роля в НАТО.

Ако се стигне до изтегляне, това ще е огромен срив на отношенията между Германия и САЩ, заяви баварският премиер Маркус Зьодер.

Бившият председател на парламентарната комисия за НАТО Клаус Науман пердупреди, че подобен ход ще е от полза само за Русия и Китай.