Върховна административна прокуратура (ВАП) поиска от министъра на околната среда и водите (МОСВ) и началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извършат "незабавна проверка на строеж в землището на Свети Влас в обхвата на зона „Емине-Иракли“. Като ВАП е образувала преписка по ивформации в медиите по случая. Това съобщиха днес от държавното обвинение.

Разпоредената проверка е за изсичане на борова гора над морски курорк Свети Влас, където сега се строи хотелският комплекс "Венид Еко Вилидж." За случая на 6 юни писа в "Биволъ" в публикация под заглавие "Ревизоро дискретно изключил имот на Диневи в Св. Влас от Натура 2000, след като те го застроили".

"Имот от скандална държавна заменка в гората над Св. Влас, собственост на братя Диневи, вече се застроява с ваканционно селище. За да не пречи на строителните дейности, само преди месец и половина МОСВ е изключило част от точно този имот от защитената зона по "Натура 2000" BG0001004 „Емине – Иракли– установява проверка на "Биволъ".

Но още преди това скандално узаконяване, там са изникнали на груб строеж осем ваканционни къщи от бъдещото екоселище "Венид Еко Вилидж", се твърди в материала.

Боровата гора на Св. Влас, където се строи ваканционното селище, е изсечена, а строителството върви.

Разпоредената проверка трябва да установи дали строителните дейности се извършват в съответствие на издадените строителни книжа и актове. Освен това трябва да се изясни дали поземленият имот попада в обхвата на защитената зона "Емине - Иракли".

"ВАП възлага на компетентните органи да се изяснят и всички останали условия за законност на строителството - собственост и статут на земята, наличие на необходимите предварителни договори, уреждане на взаимоотношенията между участниците в строителството, влезли в сила устройствените планове.

Освен това, ВАП изисква от министъра на земеделието, храните и горите административни преписки - по замяната, промяна на предназначението на поземления имот и възстановяване на държавната помощ. 

По образуваната преписка ВАП изисква от главния архитект на Несебър да изпрати незабавно административните преписки по издаване на разрешения за строежа", пише още в съобщението на прокуратурата.

Резултатите от проверката следва "да се представят максимално бързо, с обобщен доклад, в който да бъдат отразени направените констатации, разкритите случаи на неспазване на приложимите правила, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове, съставени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и заповеди за прилагане на принудителни административни мерки, както и случаите на изпращане на данни за извършени престъпления на съответните прокуратури, респ. органи на МВР."

Става дума за терен от заменките, признати от ЕК за схема за държавна помощ, показва разследването на "Биволъ". През 2019 г. държавата е оценила размера на помощта на 1 128 980 лв. Преди година фирмата "Венид ООД" активира плановете си за строителството на ваканционно селище и получава 9 разрешения за строителство за проект “Венид Еко Вилидж” от община Несебър. Справка в търговския регистър сочи, че едноличен собственик на въпросното дружество е "Диневи груп" на братята Динко и Йордан Диневи.

13,5 декара от бъдещето ваканционно селище обаче попадат в "Натура 2000" - в защитената зона "Емине – Иракли". Този проблем трябва да бъде решен с проект на заповед, пуснат за обществено обсъждане от екоминистъра Емил Димитров - Ревизоро на 24 април 2020 г.  Кога и как е направена оценка за съвместимост с "Натура 2000" на инвестиционното намерение остава мистерия, отбелязва в публикацията си "Биволъ".

"Селището на братя Диневи ще е с РЗП 11 400 кв.м. и от страницата на проект може да бъде видян тук. Имотите се продават от 1300 евро на кв. м. При пълна реализация на имотите те ще донесат на инвеститорите към 15 милиона евро.

Тъй като заменката е призната от ЕК за част от схема за държавна помощ, държавата ще си я търси от бившия собственик “Маркетинг В”. МЗХГ не е успяло да открие “Маркетинг В”, за да ѝ връчи акта за помощта, оценена на 1 128 980 лева. А ако “Маркетинг В” не плати, държавата ще трябва да плати на ЕС несъбраната помощ", пише медията.

В позиция до в. "Сега" компанията "Диневи груп" заявява, че е научила от пресата, че 1,5 декара от парцела им попадат под защита. "И това е абсолютно невъзможно с оглед на факта, че разполагаме с конкретни документи", твърдят от компанията.

"Купили сме терена с утвърден от РИОСВ-Бургас ПУП-ПРЗ. Тоест, държавата е позволила жилищно застрояване на парцела, преди да бъде закупен от нас, а РИОСВ в свое становище е потвърдила, че той не попада в защитена зона", се казва в становището.

"Диневи груп" се разграничават и от замените, чрез които е придобита земята:

"Теренът, на който строим е закупен от нас през 2008 г. от частната фирма "Белведере Резорт" при перфектно спазване на закона, без никакви заменки и изцяло на пазарни цени. В този смисъл, въпросите дали теренът е придобит чрез заменки трябва да се насочат към предишния собственик, а не към нас. Ние сме спазили перфектно закона и това е вън от съмнение – при всяка покупка на имот адвокатите ни гледат "под лупа" всеки документ".

От "Диневи Груп" казват още, че община Несебър им е предоставила всички изисквани от закона разрешения за строителство на екоселището, което е стартирало тази година.