Тенисът е поредният голям спорт, който от идния уикенд започва да се завръща. Това завръщане засега е много бавно и несигурно, белязано и от противоречия между топ играчите и онези, които са по-ниско в ранглистата.

Вече се случиха някои демонстративни мача и турнири, но по-активно това започва да се случва от тази събота и неделя, когато е първият кръг от благотворителната надпревара "Адрия къп" в Белград. В нея участват Григор Димитров, Доминик Тийм, Александър Зверев, Марин Чилич, Борна Чорич и водещите сръбски тенисисти, начело с Новак Джокович. Той е организатор на веригата, която ще продължи в Загреб, а все още се водят преговори за Черна гора и Босна.

Няколко хиляди билета бяха продадени за минути, като публиката ще е лимитирана и при спазване на епидемиологичните мерки. Нещо като 30-те процента от капацитета на българските стадиони за футболните мачове. Звездите играят безплатно, като и тяхно ще е решението за какво да дарят заработените от спонсори пари сред няколко предоставени възможности. "Евроспорт" ще излъчва.

Анди Мъри и неговият брат Джейми пък правят демонстративен турнир, наречен "Битката на британците". Поканили са Дан Евънс, Кайл Едмънди т.н., информира Би Би Си. Тази надпревара ще се предава от "Амазон" и се надява да събере 100 000 паунда за благотворителност. Датите са 23-28 юни, а мястото - Националният тенис център на Великобритания.

През юли на същото място ще има друг турнир - за жени и мъже.

От 13 юни за пет седмици напред популярният треньор Патрик Муратоглу събира асове в академията си край Кан. Сред тях са Стефанос Циципас, Матео Беретини и Давид Гофен. Специалистът обясни, че е избирал играчите не само заради местата им в ранглистата, но и по персонални съображения. Мачовете между тях ще предложат и технологични нововъведения за забава на зрителите. Като например това, че тенисистите ще носят микрофони и ще отговарят на въпроси, освен, че така ще комуникират помежду си.

През юли и август подобни прояви във формати "всеки срещу всеки" ще има също в Испания, Чехия и Германия. Тези на Иберийския полуостров (15 юли - 9 август) засега няма да включват Рафаел Надал. Но съгласие са дали Роберто Баутиста Агут, Пабло Кареньо Буста, Фернандо Вердаско и т.н.

Саша Зверев и Ник Кириос личат сред заявилите участие в Берлин (13-19 юли). Близо месец пък ще продължат демонстративни турнири в няколко града в САЩ.

Как се играе тенис в пандемията?

Мерките засега - без зрители ("Адрия къп" е изключение), без съдии на линиите, без деца, подаващи топките, без ръкостискания между тенисистите и арбитъра на стола... Самите играчи трябва да са минимум на два метра един от друг, да са в различни съблекални, да не излизат заедно на корта и т.н.

Всичко това показва, че тенисът на ниво ATP и WTA - със състезателен характер и познатите турнири, не е много близо до завръщане.

Вече са известни противоречията между елитните състезатели и онези, които са по-ниско в ранглистите. Вчера британецът Дан Евънс се противопостави на мнението на Новак Джокович, изразено в интервю в родината му. Сърбинът заяви, че по начина, по който организаторите предлагат, US Open няма как да се проведе по график в края на август до началото на септември.

Ноле не е доволен от мерките: тенисистите да са в хотели, близо до комплекса "Флашинг медоус" в нюйоркския квартал "Куинс", често да им се правят PCR тестове и да бъдат придружавани само от един човек, а не от цял щаб. Световният №1 има на разположение един или двама треньори, фитнес наставник, физиотарепевт, съпругата си... Планират се много промени и в самите мачове, формата и т.н.

Евънс заяви, че липсата на щаб на разположение е проблем само на най-големите имена, останалите и без това пътуват най-често само с треньор.

Той е в хора на играчите, които настояват сезонът да рестартира. Някои посочват, че изпитват финансови затруднения. И критикуват "липсата на лидерство" и "адекватен план" за завръщане на тениса. Дават примери с футбола, Формула 1, баскетбола, хокея (лигите на САЩ и Канада) и т.н., които започнаха да се завръщат към нормалността, макар и с цената на компромиси.

Сезоните на ATP и WTA засега са спрени до края на юли, но изглежда, че не се прави много за успешен рестарт и довършване.