След вълната от протести заради смъртта на Джордж Флойд, светът изглежда обзет от нова мания - да събаря и осквернява паметници на спорни исторически личности, да преименува сгради и дори да цензурира художествени произведения.

Първи беше Ричмънд, столицата на американския щат Вирджиния, където на 4 юни властите решиха да премахнат статуите на лидери на Юга в Гражданската война. Те включват президента на Конфедерацията Джеферсън Дейвис и на пълководците ген. Робърт Лий, ген. Джонатан Джаксън и ген. Джеб Стюърт. На 7 юни в същия град вилнеещи демонстранти събориха статуята на друг конфедеративен генерал - Уилямс Картър Уикам.

Днес паметник на Христофор Колумб, пак в Ричмънд, беше съборен от протестиращи, запален и накрая хвърлен в езеро, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Това се случи по-малко от два часа след като демонстрантите се събраха в градски парк и скандираха за сваляне на статуята. След събарянето ѝ на нейното място беше поставена табела с надпис "Колумб представлява геноцид". 

Малко по-късно Фокс нюз съобщи, че полицията в Бостън е започнала разследване, след като неизвестни вандали са обезглавили статуята на откривателя на Америка в носещия неговото име парк. 

Управата на Луивил, най-големия град в щата Кентъки, премахна паметника на Джон Брекинридж Касълман, конфедеративен офицер, по-късно - бригаден генерал от армията на САЩ и голям земевладелец.

Стрийминг платформата "Ейч Би О Макс" (HBO Max) обяви, днес че спира от услугите си за Америка филма "Отнесени от вихъра" от 1939 г. по романа на Маргарет Митчъл, защото той изобразява "етнически и расови предразсъдъци", които "тогава са били грешни и са грешни днес". Филмът ще се върне на платформата на неуточнена дата с обяснение на историческия му контекст“, съобщи "Ейч Би О".
 
Създаден по сюжет от Американската гражданска война, филмът и досега е бил критикуван заради изобразяването на робството. Героите роби в него изглеждат доволни от съдбата си и остават лоялни към бившите си господари след премахването на робството. „Отнесени от вихъра“ има 10 „Оскара“ и остава филмът с най-големи касови приходи, изчислени с корекция за натрупавата през годините инфлация. 
 
В Бристъл, Англия, на 8 юни тълпа събори от пиедестала и хвърли в река статуята на търговеца на роби от 17 век Едуард Колстън. Ден по-късно в Лондон паметникът на Уинстън Чърчил осъмна нашарен  графити, включително с надписа "расист".
 
Днес Университетът на Ливърпул се съгласи да прекръсти сграда, носеща името на министър-председателя от 19 в. Уилям Гладстон заради възгледите му за робството, предаде Би Би Си. Гладстон се е изказвал в британския парламент против премахването на робството и семейството му е притежавало роби в плантации в Карибите.
 
Студенти са написали отворено писмо, в което казват, че преименуването би "показало солидарност в отхвърлянето на подтисничеството на чернокожите". Университетът е заявил, че ще работи със студентите и препорадавателите "да намери съгласие за алтернативно име".

Вчера в Белгия кметството на Антверпен реши да премести в музей статуя на крал Леополд II, която вандали бяха залели с червена боя и срещу която се обяви протестна група на име "Да поправим историята".

В Източен Лондон вчера беше премахната статуя на Робърт Милиган, шотландски търговец, живял през 18 и 19 век и притежавал роби. В Обединеното кралство вече са назначени комисии, които да прегледат историята на паметниците и връзката им с търговията с роби в миналото на фона на масовите протести, предизвикани от гибелта на чернокожия Джордж Флойд при арест от бели полицаи в Минеаполис на 25 май.

Гневът срещу статуите стигна и до Австралия. Негов обект там са паметниците на изследователи, колонизатори и колониални администратори, които коренното население приема като оскърбителни. Сред тях са статуите на откривателя на континента, британския мореплавател и изследовател Джеймс Кук, на бившия премиер Чарлз Камерън Кингстън и на Лаклън Маккуори, губернатор на Нов Южен Уелс от 19 в. Призиви за премахването им по примера на Америка и Европа плъзнаха в социалните мрежи и на улични протести.

Австралийската актриса Наташа Уанганийн, която участва в движението "Животът на черните има значение" (Black Lives Matter) призова на негов митинг в Аделаида паметниците, които разделят обществото, да бъдат заменени с такива, които го обединяват.

"Защо да не можем да заменим тези расисти и техните статуи с хора, които всъщност са се опитали да обединят нашата държава?", каза тя на привържениците си.

Обратно на нея, професорът по история от Австралийския национален университет Брус Скейтс се обяви за "диалогична мемориализация", при която към паметниците да бъдат прибавени плочи, обясняващи историята от съвременна гледна точка.

Той даде пример с Мемориала на изследователите във Фриментъл, Западна Австралия, който вече вклаючва плоча, липсвала в оригиналния му вид, която споменава "правото на аборигените за защитават тяхната земя и историята на провокациите, която е довела да смъртта на изследователите".