Белгийският център за контрол на отровните вещества е регистрирал скок с 15 на сто на инциденти, свързани с употребата на белина.

Това е резултат от дезинформацията, свързана с коронавируса, се казва в съобщение на Еврокомисията.

Днес върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел и еврокомисарят за ценностите и прозрачността Вера Йоурова направиха съвместно съобщение за борбата с фалшивите новини, което ще съдържа оценка за стъпките на Брюксел в това направление.

Случаят с употребата на белина е само един от примерите за дезинформация. Става дума за умишлено разпространявани твърдения, че пиенето на този препарат или на чист спирт могат да лекуват коронавирус.

Разпространява се не само дезинформация, но и подвеждаща информация, отбелязват от ЕК. Затова са необходими различни подходи.

• Съдържанието може да не бъде незаконно според определението на законодателството. Но въпреки това то може да бъде вредно;

• То може да включва подвеждаща информация за лечение, измама на потребителя, киберпрестъпност, реч на омразата, както и целенасочени операции за влияние;

• Мотивацията може да бъде най-различна - от икономическа изгода (например онлайн измами) до причиняване на обществени вреди;

• Външни играчи и трети страни, най-вече Русия и Китай, са ангажирани в целенасочени операции за влияние и дезинформационни кампании в рамките на ЕС, съседите му и в световен мащаб. По данни на комисията в хода на пандемията досега са били засечени над 550 случая на дезинформация с източници, свързани с Кремъл.

Друг пример за дезинформация са теориите на конспирацията. Сред тях са твърденията, че коронавирусът е зараза, причинена от световния елит с цел намаляване на ръста на населението. Наличните доказателства са напълно ясни, изтъкват от ЕК. И припомнят, че болестта идва от семейство вируси, произлизащи от животни, като близкоазиатския и близкоизточния респираторни синдроми (SARS и MERS).

Сериозна роля имат и съобщенията, че 5G инсталациите разпространяват вируса. Те доведоха до унищожаване на антени.

За да бъде ЕС силен и устойчив срещу дезинформацията, най-важни са няколко ключови аспекта - разбирането, комуникациите, сътрудничеството и прозрачността.

Едно от най-важните оръжия на Брюксел, с които той води борба заедно с партньорите си, е Системата за бързо предупреждение. И като част от нея ще бъде създадена  специална секция, улесняваща обмяната на материали, свързани с коронавируса, между евроинституциите и страните членки.

• Изключително важна роля са изиграли онлайн платформите.

• Туитър е проверил 3,4 милиона подозрителни профила.

• Фейсбук и инстаграм са насочили над 2 милиона души към здравните власти, включително Световната здравна организация (СЗО).

• От Ютюб са премахнати над 15 000 видеоклипа.

Платформите са премахнали милиони подвеждащи реклами онлайн за продаващи се на завишени цени, неефективни или потенциално опасни продукти.

„Но това не е достатъчно. Ще поискаме от тях да ни предоставят доклади всеки месец с по-подробна информация отвсякога“, обяви Вера Йоурова.

Потоците от дезинформация ще продължат, опасява се Вера Юоурова. Тя смята, че следващото „бойно поле“ е ваксинирането срещу коронавируса.

Проучване показало, че в Германия желанието за ваксиниране е намаляло с 20 процента, изтъкна зам.-председателят на ЕК за ценностите и прозрачността.

ЕК ще иска € 9 млн. за изледователски медийни „хъбове“

ЕК трябва да подкрепи независимите медии и хората, проверяващи фактите, допълни Йоурова.

„Аз не искам да създавам Министерство на истината. Аз съм живяла при такава система преди 1989 г. само с една официална истина, без плурализъм на медиите, на мнението и дори на мисълта. Затова ще подкрепим дейността в проверката на фактите чрез съвсем наскоро създадената Европейска обсерватория за дигитални медии“, добави комисарката, която е отраснала в комунистическа Чехословакия.

По тази причина по-късно този месец Брюксел ще призове да бъдат събрани 9 милиона евро за изследователски „хъбове“ в различни държави членки на ЕС. Така ще има конкуренция на свободното слово.

И точно по тази причина Йоурова подкрепя реакцията на Туитър на туитовете на американския президент Доналд Тръмп:

„Те не ги изтриха, за да можем всички ние да ги видим. Те осигуриха информация с проверка на фактите и показаха фактите.“