Първа инвестиционна банка успя да продаде всички предложени 110 милиона права за увеличението на своя капитал днес и така вече почти е изпълнила заръките на Европейската централна банка. Пътят на страната към еврозоната от гледна точка на капиловата адекватност на българската банкова система е открит, стига записаните акции в крайна сметка да бъдат и платени. Към момента записването струва една стотинка и общата инвестиция е 110 000 лв. (б.р. - днес обаче излезе докладът на Европейската централна банка, който казва, че България вече не отговаря на едно от маастрихтските критерии за приемане - имаме високо ниво на инфлация). На практика днешното записване на правата дава право на инвеститора да участва в процедурата по набирането на 200 милиона лева.

Продажбата обаче се случи в последния момент, докато преди това търговията почти не вървеше и не беше ясно дали няма да видим негативен развой на събитията. Към момента не се знае кои са купувачите, но рязкото и бързо записване на правата продължава да навежда на мисълта, че тук има държавна намеса. Слуховете твърдят, че това може да е направила Българската банка за развитие.  Ясно е, че огромната част от правата са записани от един купувач, който ако плати 196 млн. лв. ще придобие над 26% от банката. 

Разбира се, всичко ще бъде напълно готово, когато на 25 юни се разбере дали записаните права са платени. Тогава изтича крайният срок. 

Припомняме, че ПИБ коригира своя проспект и положи емисионна цена на акция от 5 лв. или почти двойно отколкото акцията реално се търгува на борсата. Именно нереалната цена беше основна пречка пред инвеститорите, защото икономическата логика не позволява да се купи нещо, което струва два пъти по-малко. 

Припомняме, че капиталовия недостиг в банката беше на стойност от 262 млн. евро, но още при откриването му банката беше запълнила 130 млн. евро. Миналата година бяха продадени необслужвани кредити за над 500 милиона лв., а сегашната сесия трябва да приключи сагата с увеличението на капитала до 200 милиона лева от пазара.