Западноевропейски джихадисти минават през България на път за Сирия, където се присъединяват към групировката Ислямска държава (ИД).

Това става ясно от кратък репортаж на англоезичния кюрдски телевизионен канал АНХА.

Програмата разказва за трима задържани на турско-сирийската граница младежи от марокански произход. Двама от тях са братя с белгийско гражданство, а един - с френско. Френският гражданин и един от белгийците твърдят, че пристигнали в Турция от България.

"Казвам се Амин Джамиай, на 23 години съм. Дойдох от Белгия, гражданството ми е белгийско. Летях със самолет от Белгия до България и от София до Истанбул", споделя един от младежите.

"Казвам се Бил Касим Омер. Баща ми се казва Мохамед Бил Касим, роден е във Франция. Майка ми е мароканка, казва се Малика. Дойдохме от Белгия в Турция. Пътувах до Турция от София, където взех автобус за Истанбул. Минахме през няколко турски града. Помолихме шофьора да ни остави някъде. Той обаче ни остави на друго място, близо до границата. Излязохме от автобуса там, където друг автобус чакаше да ни вземе. Но бяхме задържани там и доведени тук", разказва притежателят на френски паспорт.

От предаването излиза, че едва ли не България е транзитна гара разпределителна за джихадисти. Това обаче изобщо не е вярно. На път за Турция и Сирия обреклите са на Аллах минават през най-различни европейски столици. Просто както се паднат връзките на самолетните билети. При това те са европейски граждани и никой не може да ги спре да кацнат в София, Букурещ, Солун, Прага или където и да било. 

Телевизия АНХА показва тримата задържани джихадисти.