ЕС разследва обвинения в корупция срещу членове на неговата мисия ЕУЛЕКС в Косово, предаде ДПА.

Мисията стартира през 2008 г., след като Косово обяви независимост от Сърбия. Целта е да се помогне на новосъздадената държава да изгради стабилни институции и да осигури върховенството на закона.

Прокурорката от ЕУЛЕКС Мария Бамие твърди, че е била уволнена от поста си, след като пропяла за случай на корупция сред нейни колеги. Това съобщиха преди няколко дни албанският в. "Коха диторе" и Балканската мрежа за разследваща журналистика (БМРЖ).

Според Бамие бившият съдия в косовската мисия, италианецът Франческо Флорит, взел 300 000 евро подкуп, за да освободи косовар, обвинен в убийство, твърдят от БМРЖ. Самият Флорит отрече информацията в интервю за организацията.

ЕС внимателно следи развитието на нещата по случая, съобщиха източници в Брюксел. Те знаят за обвиненията. От 2013 г. ЕУЛЕКС и съдебните власти в Прищина водят съвместно разследване по случая. Това заяви говорител на върховната комисарка на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Ащън.

Наскоро срокът на мисията на Европейския съюз в Косово бе одължен до юни 2016 г. За ЕУЛЕКС работят 2000 души - както местни хора, така и чужденци. Годишният бюджет на мисията е близо 111 милиона евро.