Гърция отвори границата си за българи точно в 12 ч. днес на обяд, като влизащите в южната ни съседка вече няма да подлежат на задължителна 14-дневна карантина заради разпространението на коронавирус. В резултат от новината - преди уречения час на граничния пункт Кулата - Пломахон се извиха километрични опашки.

Напливът от желаещи да пресекат границата автомобили започна още сутринта. Освен българи на опашка да пътуват за Гърция се бяха наредили и румънци, свидетелства бТВ от мястото на събитието. Хора признават, че са стигнали нарочно по-рано - преди официалното отваряне на границата - с надежда да минат по-рано през пункта. Повечето казват, че са тръгнали на почивка. Пътуващите са наясно и с това, че могат да бъдат върнати обратно по преценка на граничните власти. Избирателно ще се правят и тестове за коронавирус.

Всеки, който влиза на територията на Гърция с отпадането на задължителната карантина, трябва да попълни декларация, чрез която гарантира, че няма симптоми на заразяване с COVID-19. По магистралата към ГКПП-Кулата има засилено полицейско присъствие, патрули пропускат автомобилите поетапно, за да няма струпвания на самия пункт. Според БНР по обяд опашката бе около 5 км. Обстановката на ГКПП-Маказа също е натоварена, там опашката около 12 ч. бе около 1 км.