20 на сто от часовете вече ще могат да се провеждат дистанционно. МОН внася в парламента проект за изменения в Закона за предучилищното и училищното образование, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. 

С промяната училищата, които са на две смени, ще могат да започват по-късно, а вечер да приключват по-рано, като част от уроците се вземат онлайн. Поправката ще може да се прилага и при "дървени" и грипни ваканции, както и когато учениците боледуват. Тази промяна не е задължителна, от нея ще могат да се възползват само училища, чиито проекти са одобрени. Те ще бъдат контролирани и при спад на резултатите ще бъдат върнати присъствените часове.

"Прякото взаимодействие с учителя е най-доброто, но днешните деца ще учат все повече от електронни устройства и не можем да пренебрегнем това. Образователните системи трябва да намерят баланса между пряко и електронно обучение, целта е да се мотивира интересът за учене у децата и да се повишат образователните им резултати", коментира министърът.

Според Вълчев е-обучението е приключило успешно и в идните години ще бъдат отпуснати допълнителни средства за квалификация на учителите за онлайн обучение. Ще се плаща допълнително и на преподавателите, които разработват и споделят електронни образователни материали.

Друго допълнение в закона е свързано със задължителна детска градина за деца на 4 години. МОН отдавна лансира идеята, но този път в комплект с нея върви и програма, която отпуска 210 млн. лева за надграждане на вече съществуващи детски градини и построяване на нови.

Поправките предвиждат и по-строг контрол на училищните настоятелства, така че всички постъпили пари да стигат до училището. От МОН се натъкнали на случаи, когато настоятелите си разпределят тези средства като възнаграждения. Ще бъде регламентирано и запазване на имотите на училищата, ако те се закриват или преобразуват.