Премиерът Бойко Борисов участва в Международната кръгла маса "Икономика на светло", където изнесе кратка реч. Той обясни, че заради европейските санкции  срещу Русия България губи стотици милиони, особено в областта на земеделието. Премиерът обаче не пропусна да изтъкна големите успехи на България в борбата с контрабандата, от които страната печели милиарди.

"Когато петата в света икономика търпи щети с 200 млрд. за нощ, това не може на по-малките колелца да не се отрази. Големият капитал ще намери начин тези пари да си ги избие. Тук идва голям риск за кохезионните фондове. Когато една голяма държава се тресе от политически кризи, когато в управляващите им партии тече истинска битка, това генерира нестабилност и то голяма. Дори фактът, че Великобритания казва: „Да, ще напуснем, ама кога ще напуснем, ще Ви кажем по-нататък. До септември ще правим избори, после ще дойде нов премиер, после той ще прецени как и какво ще преговаря, дотогава няма да напускаме европейските институции, а може и по-нататък и в тези условия ние трябва да гарантираме една стабилност на ЕС".

Това каза Борисов по повод "Брекзит"

Според премиера санкциите на ЕС срещу Русия няма да паднат до края на 2016 г.

"Има напредък но не е този, който трябва. Нямам усещането, че за тази година санкциите ще паднат, както и контрасанкциите няма да паднат, от което ние губим стотици милиони особено в областта на земеделието", обясни премиерът.

Той обаче изтъкна, че в момента България е една от най-добрите в Европа в борбата с контрабандата на цигари, което води с милиарди повече приходи в бюджета.

"Най-големите производители водят статистика за контрабандните цигари. Те я правят по един изключително ефективен начин - обръщат кофата за боклук и вътре всички кутии за цигари ги преброяват – колко са с бандерол и колко не са. По-ефективен от този начин няма и видяхте, че в в момента България е от най-добрите в Европа. Като казвам най-добрите в Европа това зад нас води в бюджета приходи с милиарди повече".

Това обясни Борисов. Той посочи, че още като главен секретар на МВР е полагал големи усилия за междуинституционална съпричастност към даден проблем. По думите му в първия му мандат като премиер е имал властта да направи това, но е срещнал съпротива от страна на Министертво на финансите, данъчните и Агенция „Митници” и затова не е успял да реализира тази междуинституционална свързаност.

"Не може да си представите какво усилие коства да се накарат митниците да си дадат данните на ГДБОП, или ГДБОП на полицията, или данъчните на ГДБОП или обратното. Съпротива все едно дете от майка откъсваш за техните информационни системи".

Според Борисов резултатите от борбата с контрабандата са 1,4 млрд. лв. повече за бюджета само за тази година.