Сирийски кюрдски бойци са заловили двама британски членове на групировката "Ислямска държава", известни с участието си в изтезания и убийства на западни заложници, предаде Ройтерс.

Заловените са последните все още намирали се на свобода членове на група от четирима бойци, известни като "Бийтълс" заради английския си акцент.

Двамата мъже бяха идентифицирани като Александя Коти и Ел Шафи Елшейх.

Те били пленени от бойци на Сирийските демократични сили (СДС) в началото на януари в Източна Сирия. Новината обаче бе огласена едва сега.

През януари 2017 г. Държавният департамент на САЩ наложи санкции срещу Коти, като обяви, че той е бил пазачът на "Бийтълс" и "вероятно е участвал в извършвани от групата екзекуции и изключително жестоки методи за мъчения". Според дипломатическото ведомство Коти действал и като вербовчик. Той бил обвинен за вербуването на няколко британски граждани за "Ислямска държава".

През март 2017 г. Държавният департамент санкционира и Елшейх, като съобщи, че за него има информация, че "си е спечелил репутация със симулирано удавяне, фалшиви екзекуции и разпъвания на кръст, докато е бил тъмничар на "Ислямска държава".

Най-прочутият от четиримата членове на групата е Мохамед Емуази, известен като Джон Джихадиста. Той си спечели мрачната слава на екзекутор на заложници. Показан е в няколко клипа на "Ислямска държава" да обезглавява пленници.

Предполага се, че Джон Джихадиста - британски гражданин от арабски произход, е бил убит при ракетен удар на САЩ и Великобритания през 2015 г. в сирийския град Рака.