"България не е малка държава на европейско ниво. България е малка държава единствено по икономика и по манталитет на малки хора, които ни управляват. България е толкова малка, колкото е малък Бойко Борисов."

Това заяви водачът на листата на "Демократична България" и зам.-председател на ДСБ Радан Кънев на среща с демократичната общност в Шумен, става ясно от видео от събитието, публикувано в профила му във фейсбук.

"България е малка, защото Борисов е малък в Европа, защото БСП са много малки в Европа. Това е тъжната истина. Антиевропейците от БСП, разделените лъжепатриоти и "Воля" лъжат избирателите си.

Да си против Европа означава да си против мира за поколенията на децата и внуците ни", обрисува опонентите водачът на листата на ДБ.

По думите му "България е била и ще бъде голяма, когато се води от големи лидери" и "може много повече".

"И "Демократична България" може много повече в силна Европа", изведе извод Кънев.

Според него днес политическите партии, "водени от хора без визия и амбиция за страната", се възползват от недоволството на хората. Изтъкват греховете на опонентите си, присъщи за самите тях и така се готвят "да тласнат България по неевропейски път".

"Те се възползват от корупционните скандали, които заливат ГЕРБ. Въпреки че те са уязвими за абсолютно същите корупционни скандали, а и много по-тежки от тях. И възползвайки се от скандалите, всъщност се готвят да тласнат България по неевропейски път. Те са част от политическите сили на целия европейски континент, които работят против развитието на ЕС. Дори против неговото съществуване. Без да разбират смисъла и значението му", заяви пред десните в Шумен Кънев.

По думите му "от всички източноевропейски държави, които се разделихме с комунистическата диктатура заедно преди 30 години, и заедно, в доста различно темпо и различна степен на препъване по пътя, тръгнахме към Европа, без да знаем много ясно къде отиваме."

"Единствените държави, които днес живеят в мир, са държавите, които влязоха в ЕС", смята водачът на ДБ.

И се обосновава:

"Много преди да си говорим за фондове, много преди да си говорим за правила, много преди да си говорим за Европейски съвети, парламенти, регламенти и директиви, ние трябва да се сетим, която е най-висшата ценност на човешкото съществуване. Кое е първото нещо, което със сигурност искаме да оставим на децата си?

Всички държави, които не влязоха в Европа, днес имат активни или замразени, вътрешни и външни конфликти. Техните деца не живеят в мир, за разлика от нашите. Дали говорим за Грузия, дали говорим за Украйна, дали говорим за Молдова, дали говорим за Косово, дали говорим за Босна, дали говорим за Сърбия, всички тези държави имат в момента конфликти на територията си. Всички те живеят без най-голямото човешко благо – мира."

Според Кънев обаче "този мир и тази свобода сега са заплашени от страхливи и малки политически цели".