Официално: ЦИК обяви окончателните резултати от изборите за представители в Европейския парламент, проведени на 26 май. Няма изненади спрямо предварителната неофициална информация. 

През следващите 5 години ГЕРБ ще има 6 евродепутати. БСП спечели 5 места, следвана от ДПС с 3. ВМРО получава 2 мандата (именно тук дойде очакваният непосредствено след вота 7-и мандат на ГЕРБ). "Демократична България" е петата сила с представителство в ЕП - с 1 място. 

В проценти от гласовете картината изглежда така: 

ГЕРБ - 31,07%

БСП - 24,26%

ДПС - 16,55%

ВМРО - 7,36%

Демократична България - 6,06%

В петък ще бъде взето и официалното решение на ЦИК за имената на избраните 17 представители на България в законодателния орган на ЕС. Причината е, че отчитането на преференциалния вот отнема повече време. Законовият срок, в който изборната комисия трябва да финализира обявяването на резултата от вота, е 31 май, петък. 

Сигурно към момента е, че при социалистите има разместване - Сергей Станишев заема второто място след водачката Елена Йончева, въпреки че беше 5-и в изборния списък. Самата Йончева води про брой преференции в листата и бетонира мястото си. 

Вторият мандат на ВМРО пък ще е за режисьора Андрей Слабаков, вместо за първоначалия подгласник на водача Ангел Джамбазки - депутата Юлиян Ангелов.

В листата на ГЕРБ преференции над 5% от гласовете на листата има водачката Мария Габриел. Размествания няма.

Гласуването с персонално предпочитание потвърждава първоначалната подредба на листата на "Демократична България" - Радан Кънев е водач и по преференции, следван от Стефан Тафров, като съотношението е 34 735 гласа към 13 794 гласа. 

Избирателната активност на 26 май е била 32,64% от имащите право на глас.