Отношенията между Москва и Вашингтон все повече и повече се влошават, каза в интервю руският президент Владимир Путин, съобши Ройтерс, цитирана от БТА.

Песимистичната му оценка идва в навечерието на срещата на върха на Г-20 (двайсетте най-големи икономики в света) в Япония в края на този месец. Възможно е на нея лидерите на двете страни да проведат разговор.

"Сегашната администрация е одобрила, според мене, няколко десетки решения за санкции срещу Русия през последните години", посочи Путин пред руския тв канал "Мир".

Той контрастно противопостави това състояние на руско-американските отношения с процъфтяващите, по думите му, връзки с Китай. Задълбочаващото се стратегическо приятелство между Москва и Пекин тревожи някои американски политици, отбелязва Ройтерс. 

Тръмп каза пред репортери вчера, че ще се срещне с Путин на форума на Г-20 в Япония, но още ден по-рано Кремъл заяви, че идеята за среща "все още е висяща" и че няма конкретни обсъждания по въпроса. 

Американският президент се надява САЩ да установят "отлични отношения с Русия", но в същото време обеща да разположи 1000 американски войници в Полша - стъпка, поискана от Варшава с цел сдържане на потенциална агресия от Русия, посочва Ройтерс. 

Тръмп със сигурност ще раздразни Москва и с думите си вчера, че обмисля санкции заради газопровода "Северен поток 2", като отново предупреди Германия, че е енергийно зависима от Русия. 

Путин, който вече обяви, че е на страната на Китай в започналата търговска война със САЩ, все пак добави, че се надява на подобряване на отношенията с Вашингтон.

"Наистина се надяваме, че здравият разум в края на краищата ще възтържествува, че с всичките наши партньори, включително и американските , ние можем да постигнем някои решения в рамките на предстоящия форум на Г-20, които ще бъдат конструктивни и ще създадат необходимите стабилни условия за икономическо сътрудничество", обясни руският държавен глава.