Петгодишно момченце е било ударено от тежка метална врата в спортното училище в Пазарджик, съобщава Нова тв. Детето е било на игрището заедно с майка си. Прието е в хирургично отделение на местната болница с травми по главата и счупена ключица.

Майката все още е в шок. Снощи тя завела двете си деца - едното на 7 години, а другото на 5 г., да играят на стадиона в двора на Спортното училище, когато внезапно металната врата на входа на игрището се стоварила и затиснала по-малкото й момченце.

„Преминавам аз, големият ми син и малкият вървят зад нас. Може би 5 или 10 крачки съм направила и се чува един страшен удар и пищене от детето и се обръщам и го виждам как тази огромна врата три на три, метална, може би тежка около 500 килограма е паднала върху него. И аз на бегом, не знам как стигнах до там. Стори ми се, че бягам един час може би”, посочи майката на пострадалото дете Миглена Милчева.

Жената не успяла да вдигне сама тежката врата, за да извади изпод нея затиснатото й дете. Помогнал й мъж, който бил наблизо. „Той не можеше да диша. Да си върти вратлето”, каза майката.

Детето веднага е откарано в местната болница. То е с наранявания по цялото тяло и със счупена ключица. „Няма опасност за живота на детето, то е в стабилно състояние. Само преди 10 минути пак съм бил при него, така че ще остане за наблюдение два-три дни при нас”, каза д-р Васил Ковачев - лекар в Хирургичното отделение на МБАЛ – Пазарджик.

Според майката износване на материала и лошата поддръжка са причина металната врата да падне.

"Пантите са се скъсали и са ръждиви", коментира тя.

Ръководството на училището обаче отрича обвиненията и твърди, че съоръжението е било в идеално техническо състояние.

"На вратата е оказано някакво напрежение. Такава тръба едва ли се е счупила от самосебе си.  В крайна сметка след напускане на обекта, ние не знаем какво се случва тук вечер. И най-вероятно трябва родителите и тези, които идват в нерегламентирано време, да понесат своята отговорност”, казва Георги Георгиев, директор на СУ “Георги Бенковски“- Пазарджик.

Игрището се ползва от всички деца в квартала.

Опасната врата ще бъде демонтирана и преместена, за да няма други инциденти. Майката обаче ще съди училището, .а общината започна спешна проверка по случая.

Това не е първи случай на подобен инцидент в града. Миналата есен дете загуби живота си, отново след злополука на футболно игрище. Тогава 13-годишно момче играело с приятели, когато при опит да се набере на горната греда, вратата се наклонила и го затиснала. След 3 дни в кома то почина. 

В друг случай от Пазарджик от изминалата 2018 г. електрически стълб падна върху две деца, като за щастие те се разминаха само с леки травми и сериозна уплаха. При този случай отговорност поеха от общината.

През 2015 година ученик от Разлог изпадна в кома, отново след затискане от метална врата по време на игра в училищен двор.