Паоло Малдини даде първото си интервю, откакто през миналата седмица беше обявено, че той и 18-годишният му син Даниел са дали положителни проби за COVID-19.

"Чувствам се добре, каза величието на Италия и "Милан" във видеоинтервю пред в. "Кориере дела сера". - Най-лошото вече мина. Все още кашлям леко. Нямам вкус и мирис, но се надявам, че скоро ще се оправя напълно."

Нататък бившият защитник и капитан на "росонерите" разказва какви симптоми е получил, как се е чувствал:

"Започна като малко по-тежък грип. Но не е грип. Познавам тялото си, все пак съм бил спортист. Болките са силни. Появи се и силно стягане в гърдите. Това е нов вирус, тялото се бори с враг, който не познава. Първите симптоми получих на 5 март, четвъртък. Тогава почнаха да ме болят ставите и мускулите. Температурата никога не стана по-висока от 38,5 градуса.

На следващия ден трябваше да ходя в базата на "Милан". Не го направих. Пропуснах и мача ни с "Дженоа". Лекувах се с тахипирин. Антибиотици не съм вземал, нямах затруднения с дишането."

Нататък Малдини говори за отражението на коронавируса върху футбола. Според него мачовете е трябвало да спрат по-рано - в цяла Европа. Наскоро италиански лекар заяви, че играният в Милано двубой от Шампионската лига "Аталанта" - "Валенсия" в средата на февруари е вероятна причина за епидемията в Бергамо.

"Да се играе пред празни трибуни е ужасяващо - и за феновете, и за футболистите. А решението да се играе мачът "Ливърпул" - "Атлетико" и на трибуните да има 4000 испанци, след като беше ясно, че Мадрид е огнище, бе пълна лудост. По времето на двубоя "Аталанта" - "Валенсия" алармата още не биеше. Но сега знаем, че този мач е една от причините за бума на заболели в Бергамо."

Въпреки това Паоло Малдини е на мнение, че сезонът в Серия А трябва да завърши. Дори и от гледна точка на това хората да получат доза "забавление", когато паднемията приключи. Но обръща внимание, че отборите трябва да бъдат поставени в еднакви условия и да имат време за пълноценни тренировки.

Проблемът е, че някои тимове не са засегнати от заболели футболисти, но не и други, при които има лекуващи се от COVID-19.

Малдини призовава да не се бърза, а ако се реши първенството да продължи, да се дадат поне две седмици за подготовка. 

Междувременно мултимилионерът Евангелос Маринакис, собственик на гръцкия "Олимпиакос" и на английския "Нотингам Форест", обяви, че се е излекувал от коронавируса. Той беше една от първите популярни личности в спорта с положителна проба.

Сега тестът на богаташа вече е отрицателен. Маринакис (52 г.) не е постъпвал в болница, две седмици се е лекувал у дома. Босът подробно описва как е преодолял вируса в обширно изявление, публикувано на сайта на "Олимпиакос".

Бизнесменът призовава своите сънародници да спазват мерките на правителството. Той цитира мисъл на своя сънародник, писателят Никос Казандзакис, че човек може да устои на това, на което камъкът и стоманата не могат.

Счита се, че Маринакис може да е заразил треньора на "Арсенал" Микел Артета, по време на мача на "Олимпиакос" с "топчиите" в Лондон. Испанецът също заяви тези дни, че се чувства добре и е почти излекуван.