Висшата лига е готова да преразгледа решението си евентуалното доиграване на сезона да премине на точно определени 12 стадиона, обяви изпълнителният директор Ричард Мастърс. Днес отново имаше неколкочасова среща на организацията с клубовете по проекта за рестартиране на първенството.

Тя съвпадна с решението на британското правителство да позволи спортуването и спортните събития от 1 юни - но, както се очакваше, без публика.

Това е добра новина, но отборите от Премиърлийг все още са далеч от споразумение, а тази седмица се определя като решаваща за съдбата на сезон 2019-2020. 

Един от споровете е за въпросните "неутрални" стадиони. Открито против това решение са "Уотфорд", "Астън Вила" и "Брайтън", а се говори, че и други са резервирани, тъй като се нарушават принципите на феърплей и интегритет на играта - според тях. Едни ще бъдат облагодетелствани за сметка на други.

Мастърс добави, че все още е възможно сезонът да се доиграе на познатия принцип с мачове на собствен и чужд терен и всичките арени да са активни, макар и без запалянковци.

Едно е сигурно - преговорите продължават. Босът поясни, че почти всичко зависи от правителството и Националната здравна служба, които трябва да се съгласят да допуснат мачове на стадиони, които са в пределите на градските части.

Опасения изрази дори кметът на "Ливърпул" Джо Андерсън, който се притеснява, че феновете на "червените" ще излязат на улиците да празнуват чаканата 30 години титла. В случая няма да има значение, че "Анфийлд" е затворен, изтъкна той.

Същевременно се дават примери със стартиращата през идния уикенд Бундеслига. В Германия футбол ще се играе на всички стадиони.

Другите спорни точки са: как да се процедира с договорите на футболисти, които изтичат на 31 май, с тренировките, тестуването и страха у някои играчи. По всичко това трябва да се постигне споразумение до края на седмицата.

Засега заложената дата за подновяване е 8 юни.

Мастърс добави, че въпреки всичко 20-те клуба искали да доиграят шампионата.