Куриозен случай с държавна помощ в кризата показа във вторник сутрин Нова телевизия. Оказва се, че ресторантьор от Велико Търново, кандидатствал за помощта 80/20, или т.нар. схема за оборотни средства, е бил одобрен и е получил сумата, но буквално два дни по-късно всички пари са прибрани отново от НАП заради неплатени осигуровки. 

Димитър Даскалов, който държи заведение пред крепостта Царевец, разказва, че е от 30 години в бизнеса и в момента е пред фалит. Заради пандемията обектът му е работил едва три месеца активно за повече от година. Въпреки това разходите за ток и стока, която после се изхвърля, си вървят и той решил да си пробва късмета с държавните помощи. 

Подава документи за оборотна помощ от 20% от заработеното през този период на миналата година. Така е одобрен и получава 3850 лв. по сметката на заведението си. 

„За първи път в живота някой ми отпуска помощ. Толкова бях доволен. Исках да си покрия разходите, защото тук работят фризери, а за да не замръзне - топлим“, разказва Даскалов. 

Когато обаче отива да ги вземе от банката, се оказва, че предния ден или точно ден след като са отпуснати, парите са взети обратно от Националната агенция по приходите. Причината - неплатени осигуровки от 20 000 лв., които са натрупани през периода на пандемията. 

„С едната ръка ми ги дадоха, а с другата ги взеха“, констатира бизнесменът. 

Според него това не е нормално, защото имал договорка с НАП да приберат половината сума, а не цялата. Поискал обяснение от служителка на Агенцията, но тя му обяснила, че имало вътрешна заповед да се действа така и повече нищо не може да направи. 

От Нова са потърсили НАП по казуса, откъдето им отговарят лаконично: „Стриктно спазваме закона“.

Историята освен абсурдна на пръв поглед е интересна и може да послужи за изводи на другите бизнесмени, опитали се да получат държавна помощ. 

Източник от приходната агенция каза пред Клуб Z, че всъщност обектът под Царевец е бил със запорирани сметки заради неплатени дължими суми към хазната преди повече от година, тоест точно преди пандемията. 

Собственикът е сключил споразумение за неотложно плащане с агенцията, твърди източникът. Тоест - НАП е приела, че няма да спира всички постъпления, а само част от тях, така че той да може да продължи да плаща неотложните си разходи. 

Проблемът на Димитър Даскалов е, че споразумението му е изтекло и когато помощта от държавата е дошла, документът вече не е действал и именно това позволява на НАП да си върне парите и да твърди, че изпълнява закона. 

За да не се стига до това положение, Димитров е трябвало да поиска ново споразумение с НАП, която да го подпише, и така отново част от парите са щели да останат в сметките на бизнеса. 

И ако все пак законово основание за НАП в този случай може би не липсва, остава отворен въпросът защо държавата не е предвидила повече гъвкавост именно за ресторантьорския бранш, който понесе най-тежките удари в пандемията и който и към днешна дата остава единственият затворен с нарочна заповед сектор.