Двама представители на известна правозащитна организация в Беларус бяха осъдени днес на лишаване от свобода заради подкрепата им за миналогодишните протести срещу президента Александър Лукашенко, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Леонид Судаленко получил три години затвор, а Татяна Ласица - две години и половина, на процес, протекъл при закрити врата, съобщи в комюнике НПО "Вясна", в която членуват двамата. Те били признати за виновни по обвинения в "организиране и активно участие в групови действия, грубо нарушаващи обществения ред".

Организацията, основана от Алес Бяляцки, един от носителите на наградата "Сахаров" на Европейския парламент за 2020 г., е важен фактор в гражданското общество, потискано с репресии в Беларус, отбелязва АФП.

Судаленко, удостоен през 2018 г. с правозащитната награда на Франция "Свобода, Равенство, Братство", и Ласица са зад решетките, откакто бяха арестувани през януари.

Двамата бяха обвинени в подкрепа на протестното движение, избухнало в Беларус миналото лято след твърде оспорваното преизбиране на президента Лукашенко, съюзник на руския лидер Владимир Путин. Месеци наред след това в бившата съветска република се провеждаха масови демонстрации.

Вече арестуван, Судаленко обясни, че властите го обвиняват по-конкретно, че е плащал глоби, наложени на демонстранти, и е организирал семинар за дигиталната сигурност.

Режимът на Лукашенко, който управлява от 1994 г., жестоко потисна протестите, като арестува или прати в изгнание основните опозиционери в страната и забрани редица медии и НПО.

Репресиите предизвикаха критики от страна на ЕС и САЩ, които наложиха серия санкции, за да накажат беларуския режим, подкрепян във военно-политическо и финансово отношение от Москва.