Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви днес, че руски служители са казала на Анкара, че Москва "няма нищо общо" с ударите по пристанището на град Одеса, предаде Ройтерс.

"При контактите ни с Русия руснаците ни казаха, че те нямат абсолютно нищо общо с това нападение и че много внимателно и подробно проучват този въпрос, посочи в изявление турският министър на отбраната. - За нас наистина е обезпокоителен фактът, че е имало такъв инцидент веднага след сключеното от нас вчера споразумение.”

Вчера Русия и Украйна подписаха с Турция и ООН документи за износ на зърно от украинските пристанища.

Складовете за зърно на пристанището на Одеса не са били засегнати при днешната ракетна атака, съобщи говорителката на южното командване на украинската армия Наталия Хуменюк, цитирана от УНИАН.

Тя каза че нападението е било извършено с четири руски крилати ракети “Калибър”, две от които са били прехванати от украинската противовъздушна отбрана, а другите две са ударили инфраструктурни обекти на пристанището. Хуменюк допълни, че е била улучена помпена станция. 

“Въпреки обстрела на одеското пристанище от Русия, украинската страна продължава техническата подготовка, за да започне износ на селскостопанска продукция", написа във Фейсбук украинският министър на инфраструктурата Олександр Кубраков, цитиран от Укринформ.