През изминалото денонощие руски ракети са поразили над 40 населени места, а украинската авиация е нанесла 32 удара по 25 руски цели. Това съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

Кметът на пристанищния град Николаев Александър Сенкевич обяви, че южният град е бил "масивно обстрелван".

"Ударена е пететажна жилищна сграда, като горните два етажа са напълно разрушени, останалите са под развалини. На мястото работят спасители", каза той.

Седем души все още се издирват. Изпод руините бе извадено 11-годишно дете, което получава медицинска помощ.

Корабостроителен център и пристанище на река Южен Буг край Черно море, Николаев търпи тежки руски бомбардировки през цялата война.

Русия също атакува населено място в района на украинската столица Киев, използвайки иранските дронове камикадзета рано в четвъртък, съобщи администрацията на региона в приложението за съобщения "Телеграм".

Критични инфраструктурни обекти са били ударени от дроновете, каза Кирило Тимошенко, заместник-началник на кабинета на Зеленски.

На срещата на Контактната група по отбраната на Украйна в Брюксел министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че последните атаки на Русия разкриват нейната "злоба и жестокост". Най-малко 26 души са убити от понеделник насам при руски ракетни атаки в цяла Украйна.

Украйна промени хода на войната през септември с изключителни успехи на бойното поле, но ще се нуждае от повече помощ, каза той.

"Ще направим всичко възможно, за да се уверим, че имат това, което се изисква, за да бъдат ефективни", каза Остин пред репортери.

След атаките в понеделник Германия изпрати първата от четирите системи за ПВО IRIS-T SLM, докато Вашингтон каза, че ще ускори доставката на обещаната система за противовъздушна отбрана NASAMS. Великобритания днес обяви, че ще достави усъвършенстваните ракети "въздух-въздух" със среден обсег AMRAAM, които са съвместими с NASAMS. 

Френският президент Еманюел Макрон също обеща да осигури системи за ПВО, още не се знае какви ще са те.

"Колкото повече помощ получи Украйна сега, толкова по-скоро ще сложим край на руската война", каза Зеленски във видео на форум по време на годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя каза на Общото събрание преди гласуването, че резолюцията е "политизирана и открито провокативна", добавяйки, че може да "унищожи" усилията за постигане на дипломатическо решение.