Пол Пелоси, съпругът на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, е бил нападнат и жестоко бит от нападател с чук, който нахлул в дома им в Сан Франциско, според хора, предаде Асошиейтед прес.

82-годишният Пелоси е получил травми по главата и по тялото, според двама души, запознати с разследването. Той лекуван от натъртвания, тежки отоци и други наранявания. Говорителят на Пелоси Дрю Хамил каза, че се очаква той да се възстанови напълно.

Нападателят е крещял: "Къде е Нанси? Къде е Нанси?", предаде АП, като подчерта, че това е смразяващ спомен за нахлуването на вилнееща тълпа , търсеща саморазправа, в американския конгрес на 6 януари 2021 г.

Извършителят е в ареста, а мотивите за нападението се разследват, каза говорителят. Той добави, че семейството иска информацията за инцидента да остане поверителна в момента.

Въпреки че обстоятелствата на нападението са неясни, то повдига въпроси относно безопасността на членовете на Конгреса и техните семейства, тъй като заплахите за законодателите са на най-високо ниво почти две години след смъртоносния бунт на Капитолия. Атаката също така идва само 11 дни преди междинните избори, в които престъпността и обществената безопасност се очертаха като основни притеснения сред американците, отбелязва АП.

Агенцията посочва, че през 2021 г. полицията на Капитолия е разследвала 9600 заплахи срещу членове на Конгреса. Те са получили допълнителни пари за сигурност. По време на нападението самата Пелоси е била във Вашингтон с охраната си.

Пол Пелоси е заможен предприемач на Западния бряг. С Нанси Пелоси имат брак от 59 години, деца и много внуци.