Мандатът като "горещ картоф". Десислава Атанасова и Томислав Дончев бяха приети от президента Румен Радев, за да получат втори проучвателен мандат, но веднага го върнаха с новината (която се знаеше от дни), че ГЕРБ няма да съставя кабинет. В отговор държавният глава обяви че още утре започва консултации с парламентарните партии, за да реши на кого ще връчи третия проучвателен мандат.

 
На Източния фронт - още престъпления срещу човечеството. Русия бомбардира цивилни обекти в централния украински град Виница. Загиналите са поне 20 - сред тях има и две деца. Тежко ранени са около 50.
 
 
Вашият език е македонският. С тази реплика Урсула фон дер Лайен откри заседанието в парламента на РСМ, на което днес се обсъжда "френското предложение". Председателката на ЕК увери народните представители, че при подкрепа, преговорите с РСМ може да стартират още следващата седмица.
 
 
Без затваряния, без сертификати - ще имаме спокойно лято. Това увери премиерът в оставка Кирил Петков на брифинг след среща със здравните власти. Постепенно в България настъпва петата вълна от коронавирус, но единствените предвидени мерки засега са задължителното носене на маски в лечебни заведения и социални домове.
 
 
Войната на нерви за доставките на газ от Русия към Европа достигна своята кулминация днес, след като „Газпром“ заяви, че няма гаранция, че ще пусне отново газ по „Северен поток“ 1. Подаването на газ бе спряно за редовна техническа профилактика, която отнема само 10 дни. Германия обаче изрази притеснения, че не е сигурно дали Русия ще възобнови доставките. Тези съмнения бяха потвърдени от „Газпром“ днес.
 
 
Управляващата коалиция в Италия е пред разпадане, въпреки че успя днес да оцелее след вот на недоверие. Един от коалиционните партньори – движението „Пет звезди“, не влезе в парламента по време на гласуването и така де факто обяви своето недоверие към премиера Марио Драги.