Националният съвет по електронни медии на Латвия отне лиценза на руската независима телевизия "Дожд", съобщи председателят на регулатора Иварс Аболинш, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

"Във връзка със заплахата за националната сигурност и обществения ред тази сутрин (регулаторът) взе решение да анулира лиценза за излъчване на телевизионния канал "Дожд". Предаванията на телевизионния канал "Дожд" ще бъдат прекратени в четвъртък, 8 декември", се казва в текста на съобщението.

Съветът е на мнение, че ръководството на телевизионния канал не осъзнава сериозността на нарушенията и поради това не може да действа на територията на страната, написа Аболинш в социалната мрежа "Туитър". 

Регулаторът се мотивира със следните нарушения, които според него е извършила телевизия "Дожд": липса на звукозапис на държавния език (латвийския) за предаванията, изображение на Крим на картата като част от територията на Русия, обозначаване на руската армия като „нашата армия“, възможна подкрепа за нея.

Съветът е оценил и информация, получена от латвийската служба за сигурност, чието съдържание Аболинш не разкри.

"Дожд" може да обжалва решението. По-рано телевизионният канал е обжалвал глоба, наложена му заради липсата на превод на предаванията от руски на латвийски език, предаде латвийската телевизия ТВ НЕТ.

Министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс съобщи на 2 декември, че е започнала процедура по отнемане разрешението за пребиваване в страната на сътрудниците на телевизионния канал "Дожд". Руският телевизионен канал получи лиценз за излъчване в Латвия на 6 юни, припомня ТАСС, цитирана от БТА.