Руският президент Владимир Путин е посрещнал новата 2023 година в бункер в уралските планини в тесен кръг приближени, съобщават днес украински медии, позовавайки се на Телеграм канала "Генерал СВР". 

Няма потвърждение на тази информация от руски официални или от независими източници.

Според уебсайта на Кремъл на 31 декември 2022 г. Путин е посетил щаба Южния военен окръг, като не се споменява точното място на срещата. На уебсайта на руското министерство на отбраната адресът на някои служби от този щаб е в Ростов на Дон, Южна Русия, доста далече от Урал. Путин е връчил бойни знамена и е наградил военнослужещи, се казва в лаконичната информация на сайта на Кремъл.

Според написаното в Телеграм руският лидер е планирал да прекара новогодишната нощ в резиденцията си в Сочи. Но експлозиите на Кримския мост и на военни летища в Рязанска и в Саратовска област са го накарали да избере място на по-безопасно разстояние от фронта. 

Тържеството е било в компанията на семейството и на няколко близки приятели. Сред поканените са били милиардерът Юрий Ковалчук, споменаван понякога като "личния банкер на Путин" и секретарят  на Съвета за сигурност Николай Патрушев. Последният е бил единственият член на държавната йерархия, поканен на новогодишната маса на президента. Тук е била и интимната приятелка на Путин Алина Кабаева, бивша олимпийска шампионка по художествена гимнастика.

"Въпреки опитите на Кабаева и прислугата да създадат празнична атмосфера, всичко минало доста обикновено, може да се каже скучно. Не помогнала нито коледната елха, украсена в червено и бяло с изобилие от гирлянди и сърма, нито празничната трапеза с много лакомства и алкохолни напитки, нито дори тортата, приготвена с участието на Кабаева", пише в публикацията.

Путин изглеждал уморен и ял само диетично пюре, специално приготвено за него. „Празничните“ тостове и разговори се отнасяли главно за войната.

Присъстващите напразно се опитвали да ободрят президента с пожелания за предсрочна победа и обещания за изпълнение на всички планове.

Путин малко се поразвеселил към полунощ московско време и вдигнал „главната“ наздравица за посрещането на 2023 г., но в един часа сутринта на 1 януари се почувствал зле и си тръгнал, като поканил гостите да продължат да празнуват без него.

Към два часа през нощта дежурните лекари са били извикани при президента, който прекара около двадесет минути в кабинет в бункера, след което е си е търгнал, оставяйки гостите напълно депресирани. Кабаева се опитала да ги забавлява още няколко часа, след което всички се разотишли по апартаментите си.

Това е било най-тъжното и мрачно посрещане на Нова година за президента и гостите му по време на над 20-годишното му управление.