19 руски заместник-министри и редица правителствени представители, сред които и началници на федерални агенции, попаднаха под ударите на десетия пакет санкции заради агресията срещу Украйна.

Пакетът бе одобрен вчера от страните членки (Съвета) на ЕС. Това стана по повод първата годишнина от нахлуването.

В санкционния списък са добавени общо 87 физически и 34 юридически лица.

Сред тях са нови членове на Съвета на Федерацията – горната камара на парламента, включително представителя на незаконно анексираната т. нар. Луганска народна република (ЛНР), и Дария Лантратова – зам.-секретар на Генералния съвет на управляващата партия „Единна Русия“. Наказани са и четирима депутати от Думата.

В списъка попадат Общоруският народен фронт (ОНФ) и 5 свързани с него лица. Тази организация стои начело на кампанията „Всичко за победата“, чрез която събира дарения в подкрепа на военните подразделения на ЛНР и Донецката народна република (ДНР).

11 лица и 7 образувания, на които са наложени санкции, са свързани с Частната военна компания (ЧВК) „Вагнер). Сред тях са двама командири на групировката, участвали в превземането на украинския град Соледар през януари, командващият „Вагнер“ в Мали, където има данни за много случаи на насилие и нарушаване на човешките права и разстрели без съд и присъда, както и високопоставени членове на ЧВК в Централноафриканската република (ЦАР), включително президентски съветник. Част от тези хора са вече по д ударите на Глобалния режим на санкции на ЕС за нарушение на правата на човека. Една от включените в списъка компании действа в Судан. Други две  са замесени в търговия всъс злато и диаманти в ЦАР, отнети насила от местни търговци.

Наложени са санкции и срещу лица, участващи в депортиране и насилствено осиновяване от руски семейства на украински деца от окупираните територии

На ограничителни мерки подлежат т. нар. прокурори в незаконно анексираните Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка области, както и т. нар. Министерство на извънредните ситуации на ДНР.

Съветът наложи санкции на проправителствената медийна организация „Россия сегодня“ („Русия днес“!, на която е подчинена медията „Спутник“. Наложени са ограничителни мерки на писатели, водещи и високопоставени ръководители на големи телевизионни канали и медийни групи, пропагандисти и други. Те замърсяват публичното пространство с дезинформация, като водят информационна война, изтъкват от Съвета.

ЕС санкционира и четирима ирански представители, свързани с производството и доставката на дронове, които руската армия използва за атаки в Украйна.

Санкционирани са и три руски банки – Алфа-Банк, Росбанк и Тинков Банк. В тях постъпват пари от икономическите сектори, носещи сериозни печалби на правителството в Москва. Същите мерки са приложени и срещу Националния инвестиционен фонд на Руската федерация и Руската национална презастрахователна компания (РНПК).

Така до този момент заради руската агресия в Украйна са санкционирани вече 1473 лица и 205 образувания. Сметките им в ЕС са замразени, а гражданите на Съюза нямат право да им предоставят финансови помощи. Отделно физическите лица нямат право да влизат на територията на ЕС.

ЕС: Натискът ще се засилва, докато Украйна не бъде освободена

Приемайки десетия си пакет санкции срещу Русия, Европейският съюз заяви, че ще засилва натиска върху Москва, "докато Украйна не бъде освободена", предаде Ройтерс.

"Сега имаме най-суровите санкции до момента - изчерпващи военния арсенал на Русия и нанасящи тежки поражения на икономиката ѝ", заяви в "Туитър" председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като подчерта, че блокът засилва натиска върху онези, които се опитват да заобиколят санкциите на ЕС.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди, че съюзът ще продължи да налага още санкции на Москва.

"Ще продължим да засилваме натиска върху Русия и ще го правим толкова дълго, колкото е необходимо, докато Украйна бъде освободена от бруталната руска агресия", каза той в изявление.

Борел отбеляза, че най-новите санкции са насочени срещу банковия сектор, срещу достъпа на Москва до технологии, които могат да се използват за граждански и военни цели, както до напреднали технологии.

Пригожин: Санкциите ще ни затруднят

Шефът на частната военна компания Евгений Пригожин призна, че мерките ще затруднят работата ѝ, тъй като ще направят по-сложно снабдяването с оръжия, но изрази увереност, че тя ще се справи.

"Разбира се, това ще затрудни работата, защото няма да можем да използваме необходимото количество европейски оръжейни системи. Ние вече сме свикнали с натовски тип оръжие. То е още по-полезно във време на недостиг на боеприпаси. Сега тези покупки ще се усложнят, но ние имаме достатъчно нелоши канали за комуникация с европейски производители, каза Пригожин в коментар, публикуван в "Телеграм" от пресслужбата му.