Прокурорът по делото срещу представители на координационния съвет на беларуската опозиция поиска днес от градския съд в Минск да осъди задочно бившата кандидатка за президент на Беларус Светлана Тихановска и опозиционния активист Павел Латушко на 19 години лишаване от свобода, съобщи днес агенция БелТА, цитирана от БТА.

В заключителната си пледоария прокурорът поиска Мария Мороз, Олга Ковалкова и Сергей Дилевски, които са в чужбина, да бъдат осъдени "само" на по 12 години лишаване от свобода.

Държавното обвинение поиска също на Тихановска да бъде наложена глоба от 37 000 беларуски рубли (около 13,2 хиляди долара), а Латушко да заплати в полза на държавата сума, равностойна на 10 000 долара, която според разследващите, е получил като подкуп.

Делото срещу представителите на координационния съвет на беларуската опозиция започна на 17 януари в Минск. На всички подсъдими са повдигнати обвинения в заговор за завземане на властта, за създаване на екстремистка структура или нейното ръководство. Подсъдимите са обвинени също в публични призиви за ограничителни мерки, насочени към причиняване на вреди на националната сигурност и в разпалване на социална вражда.

Тихановска е обвинена и в държавна измяна, а заедно с Мороз – в подготовка за участие в масови безредици, подготовка на лица за участие в групови действия, нарушаващи грубо обществения ред (каквато е правната формулировка за хулиганство - б.р.)

Тихановска, Ковалкова и Латушко са обвинени във възпрепятстване на работата на Централната избирателна комисия. 

Срещу Тихановска и Латушко са повдигнати и обвинения в създаване и ръководство на екстремистки структури и в неразрешено присвояване на длъжност и правомощия на длъжностно лице.

На всички подсъдими задочно е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

40-годишната Тихановска живее в изгнание в Литва. Латушко е бивш министър на културата и бивш директор на беларуския Държавен академичен театър и се намира в Полша. Мороз, Ковалкова и Дилевски също са в изгнание.

Тихановска се кандидатира през 2020 г. на президентските избори в Беларус на мястото на съпруга си Сергей Тихановски, който беше хвърлен в затвора. По време на предизборната си кампания тя привлече множество беларуси на своя страна и събуди надежди за промяна. Принудена да замине в изгнание, Тихановска се превърна в лицето на демократичните сили в Беларус и враг на режима, чийто брутални злоупотреби неуморно изобличава, отбелязва АФП.

В интервю за АФП през януари Тихановска изтъкна, че делото срещу нея е "фарс" и "лично отмъщение" на президента Александър Лукашенко срещу човека, разклатил властта му през 2020 г.

През декември 2021 г. нейният съпруг - популярният блогър Сергей Тихановски, беше осъден на 18 години затвор за "организиране на масови безредици" и "подбуждане на омраза в обществото".

В Беларус критиците на властта са подлагани на гонения, а Лукашенко вече предизвикателно хвали предимствата на "нашата диктатура". В началото на тази година той все пак протегна ръка към дисидентите и обяви, че "настъпи време, когато ние, представителите на властта (...), трябва да направим крачка към тези хора, които, било то обезумели, било то за някакъв момент изгубили ориентация, са сгрешили.

"И ще бъде вероятно по нашенски, по православен обичай, ако направим тази крачка към тях", добави президентът.

Колкото и да не му се иска да го признае, не всички в Беларус подкрепят режима на диктатора. Нито пък руската инвазия в Украйна.

Вчера беларуски опозиционери повредиха руски военен самолет за радиолокационно разузнаване "Бериев" А-50 при нападение с дрон на летище край Минск.