През юли ще заработи международният център с централа в Хага, който ще разследва престъпленията, извършени по време на руската агресия срещу Украйна.

Това съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс на съвместен брифинг с главния прокурор на Украйна Андрий Костин.

Двамата говориха преди първото заседание на работната група „Замрази и конфискувай“, която ще разглежда възможностите за замразяването на руски авоари в ЕС и евентуалните компенсации с тях за Украйна. Костин настоя тези авоари да бъдат конфискувани.

„Досега са замразени 21,5 милиарда евро от руски олигарси и компании, работим и върху резервите на Централната банка на Русия“, каза Рейндерс.

Той припомни, че ЕК работи и върху предложение за директива, с която да се криминализира заобикалянето на санкциите.

„Трябва да спечелим тази битка за справедливост не само заради украинците, а и заради целия демократичен свят, заяви Андрий Костин. - Всички разбираме, че тази битка е война на тиранията срещу демокрацията. Всички ние вярваме в демократичните ценности, трябва да бъдем единни, за да я спечелим. Това е основната ни цел“, допълни обвинител номер 1 на Киев.

И той, и Рейндерс изтъкнаха, че е особено важно създаването на специален трибунал, който да накаже висшето политическо и военно ръководство на Русия за всичко, извършено в Украйна. Досега благодарение на ЕК са проучени 67 000 случая на военни престъпления и има издадени 25 осъдителни присъди в Украйна, каза Костин.

Според Костин конфискацията на суверенните руски авоари е най-справедливият начин да бъдат компенсирани нанесените от агресията щети. Така той отговори на въпроса как ще коментира изявленията на Комисията, че не възнамерява да конфискува замразените руски авоари в ЕС, а да компенсира Украйна само с печалбите от тях.

„Нашият народ, който беше раняван, измъчван, изнасилван, незаконно арестуван, загуби имотите си заради руския агресор, трябва да получи компенсации от фондовете и авоарите на извършителя. Това е въпрос на справедливост“, смята украинският главен прокурор.

Той е оптимист, че Швейцария, според чийто Конституционен съд  е незаконно да бъдат конфискувани санкционираните руски авоари в страната, ще промени решението си.