Дясната ръка на Рамзан Кадиров - Адам Делихманов - е бил ранен при украински обстрел, предаде ТАСС.

По-рано украински медии в "Телеграм" съобщиха, че Делихманов е бил убит. Съмненията за фаталния край на чеченския депутат от "Единна Русия" и военен командир (награден е със званието "Герой на Русия" заради "прочистването на Мариупол") бяха окрилени от самия Кадиров, който помоли украинските служби да разкрият къде се намира неговия "брат".

"Самият аз по никакъв начин не мога да намеря Адам Делимханов. Не мога да се свържа с него. Моля украинското разузнаване да даде информация кое точно място и какви позиции са ударени, за да мога все пак да намеря скъпия си БРАТ. Обещавам щедра награда и ви моля да помогнете", написа той в "Телеграм".

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин подчерта, че е говорил по телефона с Делихманов и че чеченецът е в добро състояние. Володин обаче не е сред най-достоверните източници за подобни новини - той обяви, че Владимир Жириновски е жив и здрав малко преди руските медии официално да оповестят смъртта на дългогодишния лидер на Либералнодемократическата партия.

В мистерията "Делихманов" се включи руският командир на 72-а бригада Роман Веневитин, който наскоро бе задържан и пребит от сили на частната военна компания "Вагнер".

По думите му именно групировката е разкрила координатите на чеченския депутат.

"Както казах по-рано, в опит да ме дискредитират, хората на Пригожин започнаха да говорят за държавна измяна. Преди това те са сътрудничили на вражеското разузнаване, организирайки изтичане на информация за местоположението на нашите части. И ето, че пак се случи. Според информацията, която имам, сега са отмъстили на Рамзан Кадиров, който по-рано заплаши да разкрие източниците на богатство на Пригожин, който от 2006 г. е доставчик на храна за нашата армия. Адам Делимханов, дясната ръка на президента на Чечения, е в критично състояние след целенасочена артилерийска атака на укронацистите. (...) За съжаление загубите са значителни. На ранените се оказва, доколкото знам, цялата необходима помощ. Може би поне този инцидент най-накрая ще да направи така, че да започнат да се предприемат всички необходими мерки лично срещу Пригожин и други "бизнесмени" от командния състав на групата "Вагнер", които винаги са използвали Русия само за лично обогатяване, като дори не са избягвали прякото сътрудничество с врага", написа Веневитин в "Телеграм".

В началото на юни Делихманов отправи заплахи срещу Пригожин, след като лидерът на "Вагнер" се усъмни в способностите на чеченците да изпълнят целите на "специалната военна операция".

"Видях в "Телеграм" обръщение на Евгений Пригожин, в което казва, че не е много наясно каква работа върши подразделението "Ахмат". Очевидно е, Женя, че ти не разбираш и няма защо да разбираш. Подразделението "Ахмат" както винаги изпълнява всички задачи, поставени от главнокомандващия. Ако не можеш да схванеш, може да кажеш място и време и ще ти обясним това, което не ти е ясно", обяви тогава чеченският командир.