Украйна няма да получи западни изтребители преди края на контранастъплението ѝ. Това заяви на 3 юли в интервю за телевизионния канал LBC ръководителят на военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер, предаде "Гордон".

Според него "дискусията за изтребителите е важна, но няма да бъде решена в краткосрочен план за това контранастъпление".

Бауер добави, че ще отнемат време "обучението на пилоти, обучението на техници, осигуряването на логистика, която действително може да поддържа тези самолети".

Както посочи ръководителят на военния комитет на НАТО, "не бива да бъркаме тези две дискусии" – "важно и разбираемо е, че Украйна иска тези изтребители, но не бива да бъркаме това с дискусията за контранастъплението сега".

Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валери Залужни каза в интервю, публикувано на 30 юни, че въоръжените сили на Украйна спешно се нуждаят от американски изтребители F-16, за да освободят своите територии. Той обясни, че руските нашественици разполагат с по-модерна авиация от въоръжените сили на Украйна и това им дава предимство на бойното поле.

"Врагът използва самолети от друго поколение. Сякаш сега сме тръгнали в настъпление с лъкове и стрели и всеки ще каже: "Ти луд ли си?", обясни Залужни.