Александър Везенков замина за САЩ, за първи път откакто стана част от "Сакраменто Кингс" в Националната баскетболна асоциация. Той подписа договор за три години на обща стойност 20 милиона долара в края на миналата седмица.

Везенков се сбогува с "Олимпиакос", с който стана №1 в Евролигата за миналия сезон и игра на финал срещу "Реал" (Мадрид). Още на гръцка земя той даде да се разбере, че прави труден избор.

"Първите два дни бяха малко по-тежки. Преживях го вече. Вече гледам напред, заяви топреализаторът пред бТВ. - Със сигурност като гледаш към неизвестното, малко трябва да се напаснеш и да видиш къде какво. Там със сигурност всичко е по-голямо. Това е Америка все пак."

Той обясни, че това е пътуване за предварително опознаване. Сезонът започва във втората половина на октомври, а тимът тепърва ще стартира подготовка.

"Много се радвам, макар това сега да е отиване за кратко и неофициално. Ще се видя с новите ми съотборници, ръководството, с което вече сме говорили, добави Сашо. - Това е ново изпитание, ново преживяване."

"Знам, че Господ ми е дал всичко. Наистина благодаря на всички, които са до мен. Да си тръгнеш от място, на което се чувстваш прекрасно, защото "Олимпиакос" за мен е едно голямо семейство, всички мои приятели са там... Но просто сега решихме, че това е правилният ход за моето бъдеще. Хората от Сакраменто идваха много пъти в Гърция, познавам ги и мисля, че ако не ми показваха, че ме искат и че ще имам роля в този отбор, нямаше да приема. Те ми показаха по всички параметри, че ще разчитат на мен и всичко е в мои ръце", добави Везенков.

Той е наясно, че баскетболът в НБА е друг, много различен, че го чака трудно предизвикателство по пътя да се докаже, но е готов да се впусне.

"Със сигурност ще трябва малко време да видя как се играе играта там. Не, че в Европа няма, но със сигурност там са още повече като брой таланти и като качества, като физика, но затова отивам там - да видя моите сили и какво ще ми трябва, за да мога да играя на това ниво", каза още българският баскетболист и продължи:

"Интересът към мен е нормален, защото все пак НБА е нещо голямо и всеки очакваше аз да отида и всеки се радва. Дали защото е близо, но мисля, че Олимпиакос не се оценява толкова много от българската публика. Това е отбор с три титли от Евролигата, но като чуеш НБА и със сигурност звучи много по-различно. Не мога да кажа, че отивам в НБА само заради идеята или защото съм мечтал от малък да ида там."

Вече е потвърдено, че Александър Везенков ще пропусне мачовете на националния отбор на България това лято.

Селекцията ни ще участва в третия етап от предварителните квалификации за Европейското през 2025 г., а след това и в предварителните квалификации за Олимпийските игри в Париж догодина.

"Отивам, защото виждам един шанс за моето бъдеще за нещо много голямо и съм готов да взема този шанс, допълни Сашо. - Аз така съм устроен като човек, че гледам ден за ден, тренировка за тренировка, мач за мач и така беше и през изминалата година в Евролигата. Тепърва предстои да осъзная къде отивам и какво означава това, но със сигурност е нещо, за което всеки, който играе баскетбол, мечтае и съм много радостен, че ще се сбъдне."

"Мисля, че сега моите съотборници, треньорите ще ми помогнат и всичко ще бъде наред. Знам, че Предраг Стоякович живее там, а вицепрезидентът на Сакраменто е гъркиня", завърши той.