По време на обсадата на украинския град Мариупол руските войски са убили поне 147 деца, съобщи градския съвет на града в своя канал в Телеграм, цитирани от Гордон.ua.

За част от тях руските окупатори признават сами.

"Благодарение на мариуполската съпротива успяхме да получим списък с убитите деца в Донецка област за 2022 г. Мариуполски деца са минали регистрация в моргите на временно окупираните - Мариупол, Мангуш и Новоазовск. Данните, потвърдети и от окупаторите - 101 деца, загинали именно в Мариупол по време на безжалостните бомбардировки на града", пишат още от градската управа.

От тях са разпознати 87. Тези данни са позволили да се установи точната цифра на загиналите деца и през тази година - общо 147. А може и да са повече, обяснява кметът на града Вадим Бойченко.

Бойченко подчертава, че целият цивилизован свят трябва да знае каква трагедия е създала Русия в Украйна и в частност в Мариупол, така че военните престъпници да получат справедливо наказание.

По данни от юни от началото на войната в цяла Украйна са убити над 500 деца и са ранени над 1000. Още поне 6000 са отвлечени от окупаторите и насилствено осиновени в Русия - акт, който се определя от международните закони като геноцид.