Директорът на шведската национална полиция каза, че ескалацията на свързаното с банди насилие тази година - с почти ежедневни стрелби и взривове на бомби, които отнеха живота на десетки хора, включително на тийнейджъри и на случайни минувачи - е "изключително сериозна". Това предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Швеция е разтърсвана от насилие, свързано с организирани престъпни групи, от години, но неотдавнашният бум на престъпленията е изключително тревожен, каза на пресконференция вчера директорът на полицията Андерс Торнберг. Той отбеляза, че "това е най-сериозното насилие, което страната някога е преживявала". Торнберг допълни, че полицията е "предотвратила близо 80 неизбежни убийства и експлозии" от началото на годината.

Дванайсет души бяха убити, а още петима ранени при атаки миналия месец, които Торнберг описа като "подобни на насилието, извършвано от терористи". Нападенията са свързани с престъпни групи, които често набират тийнейджъри от социално уязвими мигрантски квартали да извършват атаки.

Близо 42 души са убити при 290 стрелби в Швеция тази година, сочат данни на полицията. Властите казват, че увеличаването на насилието е свързано с войни между съперничещи си банди, които се ръководят от чужбина.

Дясноцентристкото правителство на Швеция заяви, че въоръжените сили на страната трябва да работят с полицията, но военните помагат само с познания за експлозивите, логистика на хеликоптерите и анализи. Полицията и въоръжените сили уточняват подробностите за това сътрудничество, които не са оповестени публично. Участието на военните в борбата с престъпността в какъвто и да е вид е изключително необичайна стъпка за Швеция, която подчертава сериозността на насилието, свързано с ОПГ.

Завчера предградията на Стокхолм са били обхванати от поредица палежи, свързани с война между бандите, съобщи говорител на шведската полиция пред радио Ес Фау Те, цитиран от ДПА. Регистрирани са били седем палежа в предградията и в близките до столицата градове в интервал от два часа и половина. Засега няма данни за ранени. Четири къщи и три блока с жилища за отдаване под наем са били атакувани със запалителна течност.

Торнберг посочи пред журналисти, че досега са арестувани трима заподозрени за палежите.