► Не знаете какво са ваксините и не виждате смисъл от тях?

► Страхувате се за децата си и не искате задължителни имунизации?

► Искате да знаете какво съдържат, как действат и защо се прилагат?

На всички тези и други въпроси от днес е готов да отговаря "Ваксинко" - националната информационна кампания на Министерството на здравеопазването за популяризиране на ваксинопрофилактиката. Инициативата беше подета от Националната пациентска организация, Българската педиатрична асоциация и Сдружението на общопрактикуващите лекари и вече си има официален сайт - www.vaksinko.bg, както и фейсбук страница. А амбициозната цел е не само да разбие най-големите страхове на родителите, но и да разкаже в подробности за всяка една от ваксините, включени както в задължителния, така и в препоръчителния Национален имунизационен календар.

"Срещу ваксините има сериозни настроения и трябва да направим последователна кампания, която да посрещне реалните страхове на хората, да наблегнем на постепенна, смислена и убедителна просвета какво е ваксината", обяви при старта на инициативата здравният министър д-р Петър Москов.

МОСКОВ "РАЗМАГЬОСВА" ЗАБЛУДИТЕ ЗА ВАКСИНИТЕ

Основните притеснения на здравните власти са, че всеки трети родител у нас няма доверие на ваксините - не вижда смисъл да ги поставя на децата си и е убеден, че същите повече вредят, отколкото помагат. Над 27% споделят мнението, че имунизациите не бива да са задължителни, а около 24 на сто признават, че се страхуват от страничните ефекти. Въпреки че около 90% от анкетираните вярват, че ваксините са необходими и защитават детското здраве, същият брой твърдят, че се нуждаят от повече информация по въпроса.

Данните са от национално представително проучване за обществените нагласи към имунопрофилактиката, а от Министерството на здравеопазването уточняват, че допитването не отчита настроенията, провокирани от скандала с дарените от Турция ваксини.

ИМА ПРЕДАВАНЕ, ИМА СЕНЗАЦИЯ. СКАНДАЛ ОБАЧЕ НЯМА

За да спечели доверието на родителите, "Ваксинко" не само ще им разказва за ползите от имунизациите, но и ще се позовава на достоверни първоизточници - конкретни научни изследвания, експертни заключения и най-вече на безспорните факти, публикувани от Световната здравна организация (СЗО). Не на последно място ще припомня и всички страшни епидемии, които са отнемали хиляди човешки животи през годините.

"Колкото по-ефективни стават ваксините, толкова повече обществото спира да приема болестите за опасни. Само че ние можем да забравим болестите, но те никога няма да забравят за нас. И евентуалната липса на ваксини ще ни върне в много мрачни времена", предупреди председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ, припомняйки някои от най-страшните епидемии в историята на човечеството, появили се поради липса на профилактика.

Последната такава, уви, беше бумът от морбили в България през пролетта на 2009 г., когато болестта се разпространи сред 24 900 души и отне живота на 24 деца. По данни на Световната здравна организация, само през 2008 г. от ваксинопредотвратими заболявания като коклюш, морбили, хемофилус инфлуенце тип Б, тетанус, пневмококови инфекции и ротавирусен гастроентерит в света са умрели 1,5 млн. деца на възраст до 5 г., което представлява 17% от общата смъртност в ранна детска възраст.

ЗАРАЗАТА Е ЖИВА И САМО ЧАКА НЯКОЙ ДА Й ОТВОРИ ВРАТАТА

"Виждал съм клиничната картина на болен от тетанус и следващият път, когато някой ви говори против ваксините, го попитайте дали се е сблъсквал с агонията, мъката, болката и смъртта от тетанус - при това в пълно съзнание! Това ли е нещото, на което искаме да обречем себе си и децата си?", включи се с коментар по темата и министър Москов.

С тези и други аргументи здравните власти ще се опитат да убедят родителите, че ваксините са необходими на съвременното общество, защото го предпазват от смъртоносни инфекциозни заболявания.

Дали ще успеят е спорен въпрос. Затова пък е сигурно, че ще активизират привържениците на т. нар. свободна воля, които не желаят задължителни имунизации. Точно тях никой не е в състояние да убеди, че трябва да поставят ваксина на децата си, независимо че самите те са имунизирани по задължителния календар и нямат от какво да се оплачат.

НЯКОЛКО НЕОСПОРИМИ ИСТИНИ ЗА ВАКСИНИТЕ

"Съдържат ли ваксините живак, причиняват ли увреждания, могат ли да разболеят децата, а защо трябва да се слагат с инжекция и как може организъм на няколко месеца да поеме толкова много ваксини?", са само малка част от въпросите, с които тепърва всички ще се сблъскаме. 

Отговорите очевидно ще зависят от "Ваксинко". Но той няма да е просто информационен сайт, който да ни просвещава за ползите от имунопрофилактиката. Появата му не е случайна, защото обявява втори рунд на борбата с антиваксърите.