Днес ГЕРБ внесе първия си законопроект и се подготвя за първата голяма битка в пленарна зала - обсъждането на резултатите от референдума. Ключов въпрос е въвеждане на мажоритарна изборна система за избирането на депутати.

Законът не задължава народните представители да приемат въпросите от референдума безапелационно, тъй като над 11 хил. гласа не достигнаха той да стане задължителен. Затова съдбата на мажоритарния вот и намаляването на партийната субсидия ще бъде решена в зала.

Партията на Бойко Борисов обаче няма да се ползва по тази тема с подкрепата на партньорите си в управлението - и трите партии в "Обединени патриоти" обявиха, че това е един от въпросите, по които не са постигнали съгласие в коалицията и по които няма да подкрепят ГЕРБ. 

"Обединените патриоти" - изцяло против?

Според Красимир Каракачанов мажоритарното гласуване няма да оправи проблемите на България. Миналата година, когато с ГЕРБ не си бяха още толкова близки, той дори заяви, че така Борисов смята да избута по-малките партии и да се бетонира на първото място - именно това според много експерти ще е и ефектът от въвеждане на мажоритарен вот. 

Валери Симеонов бе не по-малко остър преди време:

"Ако се въведе мажоритарният вот, означава, че ще има 1-2 партии. Тогава ще влязат чалга певици, футболисти, мутри и всякаква друга паплач."

Днес от "Обединените патриоти" потвърдиха решението си да не подкрепят ГЕРБ. Както "Атака" обаче гласуваше в подкрепа на решенията на първия кабинет "Борисов", така сега е напълно възможно хората на Волен Сидеров да осигурят мнозинство на ГЕРБ, като просто част от тях не се регистрират в зала в деня на вота и намалят нужния брой гласове за приемане на закона.

Марешки и "Воля" - патерица на ГЕРБ?

Веселин Марешки изрази готовност да подкрепя мнозинството на ГЕРБ и ОП в парламента, без формално да е част от коалицията. В този случай най-малката партия ще застане на страната на ГЕРБ и ще подкрепи мажоритарния вот и всички въпроси на референдума, увери днес аптекарският бос.

Той заяви, че е издирвал и протестиращия пред парламента инициатор на референдума и радетел за мажоритарно гласуване Слави Трифонов - дори му пратил SMS, сподели той днес в парламента, но не получил отговор и двамата не се засекли.

Дори и с гласовете на "Воля" обаче ГЕРБ ще има само 107 гласа. Това не гарантира сигурно мнозинство.

БСП - всичко наполовина

Още преди изборите столетницата се обяви "за" въвеждане на мажоритарно гласуване, но само частично. Днес лидерката Корнелия Нинова потвърди тази позиция.

"От „БСП за България” имаме принципна позиция и сме за мажоритарно-смесена система, като в рамките на обсъждания законопроект ще внесем своите предложения", заяви тя.

Според левицата най-добре ще е 120 от депутатите да се избират по старата пропорционална система, а 120 - пряко и поименно, както предлагат от ГЕРБ.

Подобно умерена е позицията им за партийните субсидии, които според тях трябва да се намалят наполовина. В момента те са 11 лв. на глас.

ДПС са против, но искат широк дебат

"Движението за права и свободи" има ясна позиция за мажоритарното гласуване, такава била изразена и от техните гласоподаватели на референдума. Това каза днес лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

"От ДПС считаме, че добре познаваме материята и темата и много отговорно се отнасяме към нея, а не на база някакви и нечии прищевки. Въпросът е отговорен. Много е важен и въпросът кой носи отговорността. Има време. За пореден път ще чуете нашите позиции, ние сме ги изразявали неведнъж", заяви той.

Движението е принципно против мажоритарния вот, но през 2015 г. те предложиха всички депутати да се избират мажоритарно - макар и предимно, за да демонстрират, че тогавашното мнозинство не е готово за подобна драстична промяна. Засега те настояват за обширен и подробен дебат в парламента.