Най-големият ядрен опит на Северна Корея досега бе заклеймен по целия свят. Наблюдателите по ядрените въпроси на ООН изразиха „сериозна загриженост“, а Русия обяви, че това може да доведе до „сериозни последици“, съобщава Ройтерс.

Експлозията от тестовото взривяване на водородна бомба, както обяви Пхенян, изплаши жителите на пограничните райони на Китай, които напуснаха домовете си заради предизвиканото земетресение.

Япония и Южна Корея обявиха, че трусът е бил 10 пъти по-мощен от последния, предизвикан при последния тест преди година.

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова Съвета за сигурност на ООН да реагира бързо и решително:

Международната общност трябва да реагира на тази поредна провокация максимално твърдо, за да върне Северна Корея безусловно на пътя на диалога и за да продължи до пълното, доказуемо и необратимо унищожаване на своята ядрена бойна програма“, се казва в становище на Елисейския дворец.

Китай, който е единственият съюзник на Северна Корея сред постоянните членки на Съвета за сигурност, призова съседа си да прекрати с „погрешните“ действия, които влошават ситуацията. Пекин обяви също, че Пхенян трябва да изпълни резолюциите на Съвета за сигурност.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп все още не е реагирал заради часовата разлика. Руското министерство на външните работи обаче призова за спокойствие.

"В настоящата ситуация е абсолютно решаващо да останем хладнокръвни и да се въздържаме от действия, които могат да доведат до последваща ескалация на напрежението“, пише в позиция на сайта на руската дипломация. Накрая се добавя, че Северна Корея рискува „сериозни последици“.

Москва призова всички заинтересувани страни да проведат разговори, които са единственият път за разрешаване на проблемите на Корейския полуостров. Президентът Путин е в Китай и предстои среща между него и колегата му Си Цзинпин.

Няколко часа преди ядрения тест Доналд Тръмп разговаря по телефона с японския премиер Шиндзо Абе за ескалацията на кризата. След като Пхенян изстреля ракета над Япония миналата седмица, Тръмп написа в туитър, че „разговорите не са отговор“.

България също осъди ядрения опит и го определи като "тежка провокация".