Специален закон, с който да може да бъде уредена собствеността на т.нар. царски имоти в полза на царското семейство, ще пише Министерството на правосъдието. Това е решението на работната група в министерството, която работи по въпроса с имотите на Симеон Сакскобургготски, съобщи бТВ, позовавайки се на собствени източници. 

Решението идва в момент, в който държавата, от една страна, и Сакскобурготски и сестра му Мария Луиза - от друга, са в съдебни спорове за собствеността на няколко имота - двореца в Царска Бистрица, 16 хиляди декара гори в Рила и двореца „Врана”, в който в момента живее Симеон.
Преди три седмици държавата поиска от Софийския градски съд да спре делата за царските имоти. До постигането на споразумение.

„След 6 месеца, ако не бъде постигнато извънсъдебно решаване на казуса, делото продължава”, обясни регионалният министър Николай Нанков.

За бТВ адвокатите на Сакскобургготски са съобщили, че са съгласни делата да бъдат спрени.

Преди 8 години Народното събрание наложи мораториум за ползването на цялото имущество на царя. Затова Симеон съди държавата в Страсбург. Парламентарна комисия в парламента пък излезе с доклад, в който една от констатациите бе, че ако по някакъв начин е можело да се реституират царски имоти, то това е трябвало да стане със специален закон. Тъй като със специален закон от 1947 г. имотите са били национализирани.

Имотите, построени на държавна или общинска земя - Кричим, Саръгьол и Ситняково, не могат да бъдат върнати. Споразумение може да се постигне за дворците в Царска Бистрица и Врана, твърди бТВ.