Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че поетите към майките на деца с увреждания обещания са изпълнени - и то "в пъти повече, отколкото при управлението на БСП".

Народното събрание прие на първо четене законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ, по които в бюджет 2019 са предвидени 150 милиона лева. Проектите идват в резултат на неколкомесечни протести на майките на деца с увреждания.

"Това, което поехме като ангажимент в Министерския съвет и парламента е изпълнено в пълен обем в пъти повече, отколкото по време на управление на БСП. Толкова мога да кажа на тези хора", каза Борисов, който е в Сливен, където на полигона в Ново село се състоя многоционалното учение "Тракийски меч 2019" с над 200 военнослужещи от специалните части на армиите от 9 страни от Югоизточна Европа и с участието на САЩ.

Борисов потвърди съобщеното в парламента от депутати от ГЕРБ, че между първо и второ четене на законопроекта за хората с увреждания ще бъде внесена промяна, така че министърът на труда и социалната политика да продължи да оглавява Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

По думите му, в законопроекта е било разписано начело да е вицепремиерът, в чийто ресор е социалната политика, "за да е по-високо нивото, да се свърши работа". Това е Валери Симеонов, който обаче си навлече гнева на майките на деца с увреждания, подкрепени и от много граждани и организации, заради обидната си квалификация за тях като "кресливи жени" с "уж болни деца". 

След скандала с изявлението му се наложила промяна на ресорите на вицепремиерите и предстоящата промяна в законопроекта.

Мисля, че и сега всички трябва да са спокойни, заяви Борисов, който добави - предвид продължаващите протести за оставката на Сименово, че при демокрацията не може да каже на никой да не протестира. 

И за казармата в Црънча

Борисов похвали учението като "много добро" и отбеляза, че за първи път в него участват заедно екипи от САЩ и девет балкански държави. Това му даде повод отново да отбележи, че България "води една много балансирана политика на Балканите, на мир, на дружба и сътрудничество", и да припомни темата за Западните Балкани като приоритет на българското европредседателство.

Екипите са смесени от всички държави, което показва много добра координация при, пази боже, бунтовнически действия и тероризъм на Балканите, каза премиерът.

Бойко Борисов съобщи, че неслучилата се досега казарма в Црънча (на българо-гръцката граница, б.р.) все пак ще я има. За казарма на учебния полигон "Црънча" на 68-а бригада "Специални сили" бяха отпуснати 3 милиона лева, но се оказва, че парите са върнати в бюджета - и сгради няма.

За съжаление м.г. им дадохме пари за казармата в Црънча, но какво проектираха, какво направиха, накрая върнаха парите в бюджета, а казарма няма, заяви премиерът, който добави, че предстои и заседание на Съвета по отбрана.