Тричленен състав на Върховния касационен съд изпраща прекратено дело срещу Ценко Чоков от Районен съд - Бяла Слатина, за разглеждане в РС-Плевен, а определението не подлежи на обжалване. Това съобщават от върховната инстанция, след като съдиите от Бяла Слатина до един са си направили отвод.

Производството пред ВКС бе образувано за промяна на местната подсъдност на въпросното дело от 2019 г. То е по внесен обвинителен акт срещу отстранения вече кмет за престъпление по чл. 311, ал. 1, от НК - "документно престъпление при условията на продължавано престъпление, извършено от длъжностно лице, което в кръга на службата си съставяло официални документи, в които удостоверявало неверни обстоятелства или изявления" (както е известно, селските кметове могат да правят и заверки като нотариуси, б.р.).

С разпореждане на председателя на местния съд в Бяла Слатина казусът бе пратен на ВКС поради невъзможност съдът, на който делото е подсъдно, да образува състав, тъй като всички съдии от този съд са се отвели и съдебното производство по него е прекратено.

Всички съдии от състава на съда са се отвели поради... родствени отношения с прокурор по делото, поради близки и родствени отношения с пострадали и поради публикации в медиите, в които е изразено съмнение в безпристрастността на магистратите в съдебния район, по повод на които е започнала проверка от ТД „Национална сигурност“, допълват от ВКС.

Тричленният състав на ВКС приема, че предвид невъзможността за образуване на състав в съда, на който делото е подсъдно по правилата на местната подсъдност, то следва да бъде изпратено за разглеждане от друг еднакъв по степен съд, а именно Районен съд-Плевен, който географски е разположен в териториална близост, а от друга страна, се явява и независим по правилата на функционалната подсъдност.

Ценко Чоков е клиент по съвсем друго дело и на специализирания съд в София, след като бе ефектно арестуван през 2016 г. по обвинения за лидер на организирана престъпна група, въплъщавала "половината Наказателен кодекс".

През май спецсъдът даде четири години и половина затвор на бившия петкратен кмет на Галиче - за отвличане, побой и палеж на кола. Съдът го оправда за лихварство и ръководство на организирана престъпна група. В момента тази присъда е на етап обжалване пред АСНС.

За да е още по-заплетено, една от най-популярните арестантски физиономии в България се озова - докато е под домашен арест - в скъп ресторант в "Драгалевци" с верни другари в началото на 2019 г. По думи на самия Чоков - той само минал да си вземе храна, след като имал среща с друг земеделец, на която обсъждали предстоящата сеитба. Там обаче Чоков попадна на... личната охрана на прокрор Иван Гешев, която го нащрака доволно на снимки и викна СДВР.

Това върна в ареста Чоков, след като преди това той доста трудно излезе оттам. А пък предно негово пускане под гаранция от 10 000 лв. дори доведе колизии в Апелативния спецсъд и "издейства" дисциплинарка на съдийката, която го пусна и която в крайна сметка така и не стана председател на АСНС.

Срещу синовете на Ценко Чоков имаше друго дело - във Враца.

За първи път Чоков става кмет на Галиче през далечната 1994 г. Той е едновременно най-големият арендатор и собственик на земя в района, налага свои разбирания за законност и ред в селото. Той е полицай, прокурор, съдия и палач едновременно, като понякога връзва крадци по стълбовете.