На 9 март е имало възможност за постигане на сделка по „Брекзит“, съобщиха дипломатически източници от ЕС, цитирани от Ройтерс.

Тогава от Съюза посочили законови механизми, които Лондон да използва за едностранно излизане от спорния предпазен механизъм за ирландската граница. Този план обаче бил отхвърлен от правителството на Тереза Мей.

Днес преговорният екип на ЕС за „Брекзит“ информира постоянните представители на останалите 27 страни от ЕС за хода на преговорите.

„В събота вечерта изглеждаше, че преговарящите екипи са близо до споразумение.“

Това било съобщено на посланиците на страните членки, каза източник, информиран за протеклата при закрити врати среща.

„Но впоследствие Мей не успяла да убеди кабинета си, което съобщила на председателя на Европейската комисия в телефонен разговор в събота вечерта“, допълва дипломатът.

На посланиците било казано също така, че лидерите на 27-те ще обсъждат „Брекзит“ на 21 март в Брюксел без Мей. По време на двудневния Европейски съвет няма да има преки разговори с британската премиерка.

Посланиците били уведомени също, че Мей не изключва днес да излезе с нова британска декларация за предпазния механизъм за ирландската граница.

По-късно стана ясно, че Мей заминава днес за Страсбургв в опит да направи пробив в преговорите за Брекзит. Новината съобщи ирландският външен министър Саймън Ковини и добави, че препятствията в преговорите остават.

В Страсбург в момента се провежда месечната сесия на Европарламента. Там са и всички еврокомисари.

Днес Мей проведе втория си за два дни разгор с Жан-Клод Юнкер.