Майсторът на хорър романите Стивън Кинг обяви в туитър, че е искал да напише роман за Джейсън Ворхис - свръхестествения сериен убиец от слашър хорър поредицата "Петък 13". Той обяви това за "най-великата идея за книга, която никога не написал".

 

 

"Най-великата идея за роман, който никога не написах (и вероятно никога няма да напиша) е "АЗ ДЖЕЙСЪН", роман от първо лице за Джейсън Ворхис и неговата адска съдба: убит отново и отново в лагера "Кристално езеро". Какво адска, екзистенциална съдба!", написа Кинг в социалната медия.

Писателят след това уточни, че мечтата му вероятно никога няма да се реализира, защото "не иска да има главоболия" от преговорите за правата на "Петък 13".

Първите 8 филма са създадени от "Парамаунт", след това е продаден на "Ню Лайн Синема", които са притежавани от "Уорнър Брос". Поредицата отново е върната на "Парамаунт" за няколко години като разменна монета за няколко продукции на студиото.

Кинг обяснява в туитър, че "ще го заболи и сърцето", ако стартира преговори за правата на "Петък 13", но после игриво пита "не трябва ли някой да разкаже историята от името на Джейсън?".

 

 

Феновете на Кинг заляха социалната медия с призиви към писателя все пак да материализира идеята си.

 

 

 

 

Комикът Патън Осуолд не само е съгласен, но и предлага на Кинг да напишат двоен роман, в който Осуолд да представи "Ледърфейс: Как да направим американска ватенка" или "Майкъл Майърс: Бавачки, пребити с бухалки".

 

 

Също като Джейсън Ворхис - Ледърфейс и Майкъл Майърс са популярни серийни убийци от хорър поредици, съответно от "Тексаско клане" и "Хелоуин".

Малко по-късно Стивън Кинг споделя нов "туит", в който предлага на "Блумхаус" (американско студио, прочуто с качествените си съвременни хорър филми) да филмира неговия потенциален роман за Джейсън.

 

 

През последните години излязоха множество адаптации на класически хорър филми от 70-те и 80-те, като повечето получават отрицателни ревюта както от феновете, така и от критиците. "Блумхаус" стои зад един от успешните - "Хелоуин" от 2018 г. Студиото планира да представи още два филма от поредицата през следващите няколко години.