Следственият комитет на Руската федерация е завел наказателно дело за клевета срещу блогъра Алексей Навални във връзка с негови коментари по повод изказване на ветеран от Втората световна война, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
В съобщение на пресслужбата на московското управление към Следствения комитет се казва, че на 2 юни А. А. Навални е поместил в акаунтите си в социалните мрежи видеоклип с изказване на Игнат Артьоменко. На записа 93-годишният ветеран и други хора изразяват подкрепа за промените в руската конституция. Навални прикрепва към клипа свой коментар, в който нарича говорещите "продажни лакеи", "позор за страната", "хора без съвест" и "предатели", се казва в съобщението.
Роднини на Артьоменко разказват, че той бил прочел случайно квалификациите на Навални, след което здравето му се влошило, получил сърдечни проблеми на нервна почва и няколко пъти трябвало да викат за него екипи на "Бърза помощ".
Четиридесет и четири годишният Алексей Навални е открит опонент на президента Владимир Путин. Той се опитва да да създаде антикремълско движение, като разкрива корупцията сред управляващите, отбелязва Ройтерс. 

 
На 1 юни Путин насрочи референдум за промени в руската конституция за 1 юли. Той трябваше да бъде проведен през април, но епидемията от коронавирус наложи отсрочването му.

През януари Путин обяви проект за конституционна реформа, която, благодарение на поправка, добавена в последната минута през март, ще му даде правото да служи още два мандата след края на сегашния му мандат през 2024 г. Теоритично по този начин 67-годишният президент би могъл да остане на власт до 2036 г.

Въпреки, че в последните години загуби част от популярността си, Путин продължава да е изключително популярен в Русия. Реформата вече беше одобрена от двете камари на руския парламент и одобрението на руснаците не е необходимо, но президентът реши да поиска да чуе гласа на хората.

Конституционната реформа засяга и политическата система, като засилва някои президентски правомощия. Тя въвежда и минимална заплата, както и повишение на пенсиите.

Освен това с нея се потвърждава консервативната визия на Путин, като се споменава изрично "вярата в Бог", както и се потвърждава принципът, че бракът е възможен само между мъж и жена.