Приблизително 1,7 млрд. души или 22% от глобалното население са в повишен риск от тежко протичане на COVID-19 при заразяване с коронавируса, сочи ново проучване, публикувано в медицинското издание „Лансет“.

Такъв е процентът на хората в света, които имат поне едно придружаващо заболяване, което увеличава силно риска за тях, ако бъдат инфектирани.Според оценките в изследването около 349 млн. души или 4 процента от световното население са с повишен риск от силно влошаване на състоянието, което би изисквало приемането им в болница - като възрастовата вариация е чувствителна от под 1% при хората на по-малко от 20 г. до приблизително 20 на сто от хората над 70 г. 6 на сто от мъжете са силно застрашени от тежко протичане на болестта в сравнение с 3 на сто при жените. Процентът на населението, което е с повишен риск, е по-висок в страни, където има по-голям дял възрастни хора, в африканските държави, където има голям процент заразени/болни с ХИФ/СПИН, както и при малки островни държави, в които има по-голям процент от населението, което страда от диабет.  

Проучването обхваща 11 категории придружаващи заболявания, които могат да доведат до по-висок риск от тежко протичане на COVID-19. За целта са използвани данни от Световната здравна организация и здравните власти на Съединените щати и Великобритания. В списъка са включени пациенти, които редовно приемат имунопотискащи лекарства – хора с автоимунни заболявания, например. Най-тежко протичане се наблюдава при хора с придружаващи заболявания като диабет, хронична бъбречна болест, сърдечносъдови заболявания, дихателни затруднения.

И при хора с придружаващи заболявания рискът е различен в зависимост от възрастта, уточняват авторите на изследването.

Във финалната бройка са включени данни от 188 държави.

Не е изследвано влиянието на фактори като етнос, бедност, затлъстяване.

„Повишеният риск не е равен на висок риск. Това е категория, която важи само за малка част от пациентите“, коментира д-р Андрю Кларк, един от авторите на проучването. Той допълва, че дори при наличието на придружаващо заболяване не е задължително пациентът да се нуждае от болнично лечение. Учените уточняват, че рисковите фактори се променят в зависимост от географското местоположение на пациентите. Социалният статус и живот на хора с едни и същи придружаващи заболявания е различен в отделните държави и това би довело до различен развой на болестта.

Авторите на проучването обясняват, че то представлява  начална точка за оценка на броя на хората, които при създаването на ваксина ще се нуждаят с предимство от нея и въобще трябва да бъдат третирани с по-голямо внимание и да бъдат по-защитени.. 

До момента от новия коронавирус са се разболели 8 120 000 души по цял свят, а болестта е довела до смъртта на 439 225 пациенти за шест месеца.