Какъв е трудовият стаж и в каква компания е имал участие в САЩ генералният директор на БНР Андон Балтаков – това ще проверява административният съд, след като трима неуспели кандидати за неговия пост обжалват избора му. Според Митко Димитров, Жени Гаджалова, и Валерий Тодоров, Балтаков не е отговарял на изискванията за участие в конкурса защото е бил вписан като управител/съдружник във фирма в Ню Джърси, САЩ - The News Advisory LLC. Самият Тодоров, който е и бивш генерален директор на радиото, не бе допуснат до конкурса именно заради това, че не излязъл от фирмите си, но в България.

Тримата твърдят още, че няма представени достатъчно доказателства и за неговия трудов стаж. По закон кандидатите трябва да имат поне пет години стаж в радио.

Андон Балтаков оглави общественото радио в края на януари тази година, след като Съветът за електронни медии (СЕМ) прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов, който оспорва отстранението си. Той обаче води дело срещу СЕМ. Балтаков е в конфликтни отношения и с Управителния съвет на радиото, което беше избрано в мандата на Костов. 

Според адвокатката Валя Гигова, жалбите на Димитров, Гаджалов и Тодоров са неоснователни. Същата позиция защитават и юрисконсултите на СЕМ. Гигова обясни пред съда, че Балтаков не е нарушил българското законодателство и правноорганизационната форма на дружеството в САЩ няма никакво отношение към процедурата му за избор на генерален директор. 

"Когато се декларират обстоятелства в процедура по българския правен ред, се декларират обстоятелства, които познава именно българският правен ред. По Закона за радиото и телевизията Балтаков отговаря на всички изисквания", е заявила Гигова пред съда, цитирана от "Дневник". 

И обяснява, че той е имал участие в специфично правно образувание, което не съществува у нас.

Според Митко Димитров обаче СЕМ е трябвало да провери дали Балтаков е нямал участие в дружество в друга държава от Европейския съюз или трета страна. Сподели още, че бил платил с кредитната си карта справка в търговския регистър на Ню Джърси, която показвала участието на Балтаков във фирмата.

Съдът реши във вторник следващото заседание по делото да е на 14 юли. И изиска да се представят всички документи, представени за регистрацията на дружеството на Балтаков в САЩ.