Арт инсталацията "Българските букви" осъмна днес в Берлин като поздрав към Германия за европейското председателство, което тя поема на 1 юли. След като миналото лято проектът гостува в Париж, сега неговата нова спирка е германската столица. Арт инсталацията представя 14-те български букви, които нямат графичен еквивалент в гръцката и латинската азбука - Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я.

Те са изработени във вид на пейки и за първи път бяха поставени в центъра на София през лятото на 2018 г. под името "Скритите букви", като тяхната цел бе да се създадат нови и интересни места за четене в столицата.

През лятото на 2019 г. проектът бе реализиран и край река Сена в Париж, а в края на 2019 "Българските букви" излязоха извън пределите на Европа, като инсталацията бе представена и в Рабат, Мароко.

Сега пейките са поставени в парка "Джеймс Симон" - едно от най-оживените места край река Шпрее, намиращ се в близост до Берлинската катедрала и Острова на музеите. Към всяка пейка са приложени стиховете на 28 български поети, преведени на английски, немски и френски език.

Проектът е реализиран от Тодора Радева от фондация "Прочети София" с подкрепата на Българския културен институт в Берлин. Инсталацията бе подкрепена и от д-р Клаус Ледерер, сенатор по културните и европейските въпроси на провинция Берлин, както и от държавния министър по въпросите на международната културна политика към федералния министър на външните работи на ФРГ Мишел Мюнтеферинг.