Откритото първенство на САЩ по тенис - турнир от Големия шлем, ще се проведе както е планирано в календара от 31 август до 13 септември. Властите в щата Ню Йорк дадоха зелена светлина на надпреварата, а това съобщи лично губернаторът Андрю Куомо.

Сезонът в най-популярния индивидуален спорт беше спрян в началото на март - на този етап поне до края на юли. В периода паднаха всички турнири, а сред тях "Ролан Гарос" (все пак отложен за есента) и "Уимбълдън".

Куомо обясни, че преди и по време на надпреварата в района "Флашинг Медоус" в "Куинс", Ню Йорк, ще бъдат взети "изключителни противоепидемични мерки". Няма да има публика, топките няма да се подават от деца, често ще се правят тестове на тенисистите, а в съблекалните те ще бъдат допълнително  изолирани едни от други. Това са само част от мерките.

Именно срещу тях се обявиха асове като Новак Джокович, Симона Халеп и т.н. Актуалният шампион Рафаел Надал също каза, че не гори от желание да играе в Ню Йорк, а Ник Кириос нарече организаторите "егоисти" и иронизира почти изготвения протокол. Роджър Федерер пропуска сезона заради усложнения след атроскопията на коляното, претърпяна през февруари.

"Ще докажем, че тенисът е идеалният спорт за социална дистанция", рече Майк Доус, шеф на Американската тенис асоциация.

Изявлението му е придружено от позиция на организацията, в която се казва, че тя съзнава огромната отговорност да направи турнир в условията на пандемията. Най-важната й цел е да предпази играчите и елиминира рисковете за здравето им и т.н. и т.н.

Щата Ню Йорк даде над 30 хиляди жертви на коронавируса досега. Само три държави имат повече, като изключим САЩ - Бразилия, Великобритания и Италия.

Тенис комплексът в "Куинс", който носи името на Били Джийн Кинг, беше превърнат във временна болница през пролетта.

Ако не се случи така, че извънредното положение да се завърне, тенис отново ще се играе професионално от началото на август. Мастърс турнирът в Синсинати, който традиционно предшества US Open, е преместен в Голямата ябълка и също ще премине във "Флашинг Медоус" по-рано през август.

Засега не е ясно какви ще са наградните им фондове.