Софийската градска прокуратура (СГП) се е самосезирала и ще извърши проверка на записа, изтекъл в медии, за който се твърди, че е на премиера Бойко Борисов. Това съобщи главният прокурор Иван Гешев в Пловдив, където се появи по време на спецакция срещу футболни хулигани и срещу битовата престъпност. 

По думите на обвинител № 1 проверката ще е в две направления - трябва да установи дали става дума за използване на незаконни специални разузнавателни средства или за монтаж на запис. Какви точно действия ще бъдат извършени ще прецени прокурор от Софийската градска прокуратура.

„Моето лично мнение - не като главен прокурор, а като човек, е, че превърнахме записването с телефони в някакъв национален спорт. В последните 20 години генерираме само скандали, с които даваме изключително лош сигнал към европейските партньори, но най-вече към българските граждани“, каза Гешев, цитиран от бТВ.

Въпросният запис се появи през миналата седмица, като отговорът от ГЕРБ е, че става дума за "менте". Самият Борисов заяви преди два дни, че няма да иска експертиза на аудиото, а като "му правят такива неща, после ги бие" и "няма лоша реклама". След това президентът Румен Радев настоя за спешна експертиза и изрази учудване, че самият Борисов не иска такава. По думите му, ако не нашите, то чуждите служби ще направят подобна експертиза за нуждите на своите правителства. А ако премиерът казва, че това е фалшификат, то трябва да се установи и фалшификаторът и да бъде наказан с цялата строгост на закона.

Иван Гешев съобщи още, че наблюдаващите прокурори ще проверят дали бизнесменът с 18 обвинения, който е в Дубай, а държавата иска екстрадицията му - Васил Божков, е дисидент и дали е започнал от „Магурата” като дисидент.

„Това е негово твърдение, прокуратурата е длъжна да проверява всички“, поясни главният прокурор.

Посещението на обвинител № 1 в Пловдив бе част от спецакция на прокуратурата и полицията в града за борба с битовата престъпност и футболни хулигани. 

Общо 45 души са били арестувани, като 15 от тях са футболни фенове на "Ботев" и "Локомотив". Те участвали в организирания масов бой между двете агитки на 24 май, от който тогава изтекоха телефонни видеозаписи. 

Останалите 30 ареста са част от битката с битовата престъпност, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов, който също е на място. Част от заловените участвали и в друг масов бой - между враждуващи ромски кланове недалеч от Панаира. Въпросният масов бой вдигна полицията в Пловдив на крака в петък. След инцидента нямаше тежко пострадали. Още тогава имаше задържани от МВР и обявени бързи производства за хулиганство. Не стана ясно какво налага новите арести. Но по думите на главния прокурор целта на МВР и прокуратурата е да има съществен спад на битовата престъпност до края на годината. Според него е недопустимо е в центъра на втория големина град на България да има масови инциденти - с крака от маси, колове, прътове и други сечива, независимо каква е причината. 

"Ако държавата не може да се справи с битовата престъпност и с хулиганските действия, означава, че трябва да закриваме държавата", добави главният прокурор.